Köpeklere Dair Her Şey
Köpeğime Nasıl Kimlik Çıkartırım?
Yazar: - 16 Aralık 2020
517
0

Evde beslenen köpekler için kimlik zorunluluğu 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanmış ve yürürlüğe alınmıştı. Ancak hayvan severler çoğu zaman ‘köpeğime nasıl kimlik çıkartırım’, ‘köpeğe kimlik zorunlu mu’ gibi soruların araştırmalarını yapmaya devam etmektedir. Konudan yeni haberdar olanların telaş etmesine gerek yok çünkü bu yönetmelik 2021 yılında devreye alınacak. Evinde köpek besleyenler 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle kayıt işlemlerini en geç 1 yıl içinde yaptırmak zorunda.

Yayınlanan yönetmeliğe göre ev hayvanı sahipleri sadece köpekler için değil kedi ve gelinciklerin ölüm, kayıp, doğum ve sahip değişikliği gibi bilgilerini ilçe müdürlüklerine başvurarak bildirmekle yükümlüdür. Bu sayede 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda açıklanan yönetmelikle hayvan hakları desteklenmeye devam ediyor. Elbette bu yasanın yeni yavru köpek sahiplendikten sonra bakımını üstlenmeyenlerdeki sorumsuzluğu giderileceği düşünülebilir.

Köpek Kimliği Çıkarırken Bilinmesi Gerekenler

İşlemlere başlarken eğer köpeğin ilk defa aşısı yaptırılacaksa veteriner aracılığıyla aşı kimlik kartı alınmalıdır. Daha sonra yine veteriner aracılığıyla aşı karnesi de talep edilir. Ardından geçerli kimlik kaydının yapılması için ikamet ettiğiniz bölgedeki belediyeye başvurarak işlemlere başlayabilirsiniz. Belediye üzerinden de köpeğin aşı kimliğini alabilir ve kayıt sürecini yönetebilirsiniz. Ancak günümüzdeki bazı köpekler için kayıt işlemi yapılmayabilir. Bulldog, Doberman, Pitbull ve Arjantin Dogo gibi türlere kart verilmeme ihtimali söz konusudur.

Söz konusu uygulama sayesinde okuyucu ve mikroçipten oluşan kimliklendirme araçları hazırlanmaktadır. Üzerinde 15 karakterli bir kod bulunan ve deri altına yerleştirilebilen mikroçip özel bir elektronik parçadır. Okuyucu da bu mikroçipi okuyan bir cihazdır. Kimliklendirme uygulaması sayesinde kaybolan evcil hayvanların sahibi daha kısa sürede bulunabilirken sağlık kontrolleri de sorunsuz olarak takip edilebilir.

Köpeklere Mikroçip Nasıl Takılır?

Veteriner hekim gözetiminde sağlık teknisyenleri veya doğrudan veterinerler tarafından köpeklerin deri altına takılan çiplerin ardından 15 gün içinde sevimli dostların veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu görev veterinerlere aitken, veri tabanı bilgileri de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koruma altına alınır. Köpeğinizi kimliklendirmede masraflar size ait olmakla beraber ücretin Bakanlık tarafından belirlendiği unutulmamalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ