Birçok evcil hayvan sahibinin de yakından merak ettiği gibi köpekler neden kusar? Kusma, sindirilemeyen besinlerin oral yolla dışarı atılması şeklinde tanımlanabilir. Kusmuğun rengine göre köpeklerde görülen kusmanın nedenleri belirlenebilir.
Ciddiye alınması gereken bir hastalık belirtisi olan kusmanın çeşitli nedenleri bulunur. Köpeğinizde uzun süre kusma durumu devam ediyorsa, uzman bir veteriner hekime muayene için götürmeniz gerekir. Peki köpeklerde kusma nedenleri, belirtileri, tedavisi nelerdir ve köpek kustuğunu yer mi, şeklinde merak edilen soruların yanıtları için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Köpeklerde Kusma Nedenleri
İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin de zaman zaman kusması normal bir durum olarak karşılanabilir. Köpeklerin kusması fizyolojik ve psikolojik olmak üzere farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Köpeklerin kusma nedenleri şöyle sıralanabilir;
- Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Köpekler üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğinde boğazından akıntı gidebilir. Boğazından akıntı giden köpekler de midesi bozularak kusma eğilimi gösterebilir.
- Yabancı Cisim: Yavru köpeklerin yabancı cisimlere olan meraklı bilinen bir gerçektir. Yabancı cisimlere karşı oldukça meraklı olan sevimli dostlarımız, yuttukları cisimleri sindiremediklerinde kusma davranışı gösterebilir.
- Mama Değişikliği: Köpeğinizin alışkın olduğu marka dışında bir mama tüketmesi, içeriğindeki besinlere karşı bir duyarlılık göstermesi normaldir. Mamanın içeriğindeki besinlere karşı bir tepki olarak köpekler, kusma davranışı gösterebilir.
- Seyahat: Uzun süreli bir yolculuk geçiren köpekler psikolojik olarak veya mide bulanması nedeniyle kusabilir.
- Üzüntü veya Stres: Köpeklerin kusmasına neden olan psikolojik faktörlerden biri de stres ve üzüntüdür. Çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak kaygı bozukluğu yaşayan veya stres altında olan köpeğiniz, psikolojik bir tepki olarak kusma davranışı sergileyebilir.
- Cerrahi Operasyon: Yakın geçmişte cerrahi operasyon geçiren köpeklerin kusması normal bir belirti olarak görülebilir. Fakat cerrahi operasyondan sonra devam eden kusma hali durumunda veteriner hekimle görüşmeyi ihmal etmemelisiniz.
Köpeklerde Kusmuk Rengi Ne Anlatır?
Köpeklerde kusmanın nedenlerini anlayabilmek için renk değerlendirilmesi yapılabilir. Peki, köpeklerde kusmuk rengi ne anlatır? Köpeklerde kusmuk rengine göre belirlenen nedenler şöyle sıralanabilir;
- Beyaz: Köpeklerin beyaz renk kusması, genel olarak köpük kusma olarak nitelendirilir. Peki, köpekler neden köpük kusar? Köpekler reflü olduğunda veya uzun süreli aç kaldığında beyaz renginde köpük olarak kusar. Aynı zamanda köpeklerin ot yediklerinde de beyaz ve şeffaf renkte köpük şeklinde kusma davranışı gösterir.
- Yeşil: Köpeklerin yeşil renk kusması çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Sevimli dostumuzun yeşil renk kusması safradan kaynaklanır. Dolayısıyla reflü rahatsızlığı bulunan ve uzun süre aç kalmış olan köpekler yeşil renk kusabilir.
- Sarı: Köpeklerin sarı renkli kusması, gıda kaynaklı bir neden olmadığını açıklar. Şöyle ki köpeklerin sarı renk kusması safra olarak algılanıp, genellikle reflü rahatsızlığı bulunan köpeklerin sarı renk kustuğu görülebilir.
- Kahverengi: Köpeklerin kahverengi kusması, koprofaji davranışının bir sonucu olarak görülebilir. Köpeklerde koprofaji, dışkı yeme rahatsızlığı olarak tanımlanabilir. Ödül maması yiyen köpekler de kahverengi kusabilir. Köpeğinizin koprofajiden dolayı kusup kusmadığını anlamak için kusmuğu koklamanız yeterlidir.
Köpeklerde Kusma Tehlikeli Mi?
Kusma ciddi köpek hastalıkları olarak sayılabilen birçok rahatsızlığın işareti sayılabilir. Sevimli dostlarınızda sıklıkla karşılaştığınız kusma davranışının çeşitli nedenlerden kaynaklanabileceğinden bahsetmiştik. Dolayısıyla köpeklerde kusma fazla mama tüketimi, yabancı cisim yutma veya ot yeme gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi önemli rahatsızlıklarında belirleyicisi olabilir.
Köpeklerin kusması, bazı semptomlar eşlik ettiğinde tehlike sinyali verdiği anlamına gelebilir. Köpeklerde kusma ve ateş, ishal, kan ve anemi gibi birtakım belirtiler birlikte görünüyorsa vakit kaybetmeden uzman bir veterinerden destek alınması gerekir.