Günümüzde birçok köpek ebeveyni köpeklerde aşılamanın önemi hakkında bilgilendirilmek ister. Köpeklerde aşılamanın öneminden bahsederken, sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemli bir koruyucu olduğundan söz edilebilir. Patili dostunuzun yaşam kalitesini artırmak ve olası hastalıklardan onu korumak istiyorsanız, bazı aşıları düzenli olarak yaptırmanız gerekir.
Köpekler karakterleri gereği meraklı canlılardır. Aynı zamanda düzenli olarak dışarı çıktıkları için sokaktaki diğer canlılardan bulaşıcı hastalık kapmaları kaçınılmaz bir durumdur. Onları bu tip tehlikelerden korumak için düzenli olarak aşı yaptırmak gerekir.
Aşı Hangi Hastalıklar İçin Yapılır?
Hayvan sağlığı açısından tehlikeli olabilecek birtakım hastalıklardan patili dostunuzu korumak istiyorsanız yaşamı boyunca birtakım aşıları düzenli olarak yaptırmanız gerekir. Köpeklerde aşılamanın önemini açıklarken bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldıracağından bahsetmiştik. Peki, köpeklerde hangi aşılar önemli?
Köpeklerin ileride yakalanma ihtimali bulunan hastalıklara karşı bağışıklığını stimüle eden aşıların koruduğu başlıca hastalıklar; hepatit, feline calicivirus, parvovirus, distemper, feline panleucopaenia ve feLV ve leptospirozis olarak sıralanabilir.
Köpeklere Hangi Aşılar Uygulanır?
Köpeklerde aşılamanın öneminde patili dostunuzun hastalıklardan korunmasını önemli bir gerekçe olarak sunabiliriz. Bunun için köpek aşılarının bazıları zorunlu bazıları ise köpek ebeveyninin isteğine göre yapılır. Her köpeğin mutlaka olması gereken aşı türleri şunlardır;
- Coronavirüs
- Kuduz
- Leptospirozis
- Parainfluenza
- Mantar
- Lyme
- Bordetella
Köpeklere yapılan zorunlu aşılar dışında; KC aşısı, iç-dış parazit aşısı ve karma aşı isteğe göre uygulanabilir. Köpeklerde aşılamanın öneminde bahsedilen virüs ve bakteri kaynaklı birtakım hastalıklardan korunmak için zorunlu ve isteğe bağlı olan aşıları veteriner hekimlerin belirlediği aşı takvimine uygun olarak yaptırabilirsiniz.
Köpeklerde Aşı Takvimi
Yavru ve yetişkin köpek aşı takvimi şöyle paylaşılabilir;
- hafta: İç-dış parazit aşı
- hafta: Karma (ilk doz)
- hafta: KC aşı (bronşit)
- hafta: Coronavirüs aşı (ilk doz)
- hafta: Karma aşı (2.doz)
- hafta: Lyme aşı (ilk doz)
- hafta: Kuduz aşı
- hafta: Coronavirüs aşı (2.doz)
- hafta: Lyme aşı (2.doz)
- hafta: Mantar aşı (ilk doz)
- hafta: Mantar aşı (2.doz)
Köpeklerde aşılama nasıl olur sorusunun yanıtını merak ediyorsanız, bu takvime uygun olarak köpeğinizi düzenli olarak aşılatabilirsiniz.
Köpeklerde Aşılama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Patili dostunuzu köpek hastalıkları ve sağlıklı yaşam amacıyla aşılatırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Köpeklerde aşılama yaparken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir;
- Yavru köpek aşılamaya başlamadan önce veteriner hekim tarafından detaylı bir şekilde muayene edilmelidir. Herhangi bir sağlık problemi olmadığı anlaşılan yavru köpeklerin aşılama programına başlatılması gerekir.
- Köpeklerin aynı anda birden çok aşı olması, vücut direncini düşürebilir. Bu nedenle veteriner hekim köpeğinize zorunlu bir aşı uygulaması halinde zorunlu olmayan diğer aşı için farklı bir takvim oluşturmalıdır.
- Köpeklerde aşılamanın öneminden bahsederken yaş kriterinin oldukça önemli bir faktör olduğu söylenebilir. Dolayısıyla uzman veterinerler köpeklere aşı uygularken köpeğin çok küçük veya çok yaşlı olmamasına dikkat eder. Çünkü yaşlı ve yavru köpeklerin bağışıklık sistemleri yetişkin köpeklere kıyasla daha zayıftır.
- Köpekler aşı içeriğindeki bileşenlere karşı alerjik reaksiyon geliştirebilir. Böyle durumlarda veteriner köpeğin alerjisi olan bileşene sahip aşıyı takvimden çıkarabilir.
- Parazitler köpeklerin bağışıklık sistemini zayıflattığı için, aşı uygulamasından önce veteriner köpeğin gerekli parazit uygulamalarının tamamlanmış olduğuna dikkat etmesi gerekir.
- Bazı köpek cinsleri, diğer köpek ırklarının tepki göstermediği bir aşı bileşenine karşı duyarlılık geliştirebilir. Bunun için köpeklerin cinsleri, boyutları ve kiloları aşı takvimi oluşturmak için önemli bir faktör olarak değerlendirilebilir.