Hassas ve ciddi bir tanı olan köpeklerde bağırsak tıkanması, Gastrointestinal tıkanıklık olarak da adlandırılır.
Gastrointestinal bir diğer adıyla bağırsak tıkanıklığı, köpeklerin ince bağırsağında meydana gelmekle birlikte bağırsağa giden mama ve sıvı akışının kesilmesi olarak da tanımlanabilir. Köpeğinizde bağırsak tıkanıklığı olduğundan şüphe ediyorsanız, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime muayene ettirmelisiniz. Aksi takdirde rahatsızlığın ilerleme durumunda köpeğiniz için istenmeyen sonuçların yaşanması mümkün olabilir.
Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Neden Olur?
Zorlu ve acılı bir süreç olabilen köpeklerde bağırsak düğümlenmesi neden olur? Köpeklerde görülen bağırsak tıkanıklığı, çeşitli nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenlerin en başında köpeklerin ağzına attığı yabancı cisimler gelir. Kediler meraklı kişiliklerinden dolayı yerde gördükleri her cismi yutma eğilimi gösterebilir. Sindirimi zor ve mümkün olmayan çeşitli oyuncak ve yabancı cisim yutan kedilerin bağırsağı bu cisimler ile tıkanabilir.
Köpeklerde meydana gelen bağırsak tıkanıklığının diğer sebepleri arasında ishal, bağırsak kıvrımında oluşan ileuslar, bağırsak daralmaları, fıtıklar, iç parazitler ve karın bölgesi yapışıklıkları yer alır.
Köpeklerde bağırsak tıkanıklığının en önemli bir diğer nedeni ise bağırsak tümörüdür. Köpeklerin karnında veya bağırsaklarında oluşan tümör, ince bağırsak kanalının tıkanmasına neden olabilir.
Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Belirtileri
Köpeklerin yaşadığı bağırsak tıkanıklığını tedavi etmek için köpek sahiplerinin bağırsak tıkanıklığı belirtilerini köpeğinde iyi gözlemlemesi gerekir. Köpeklerde bağırsak tıkanması belirtileri şöyle sıralanabilir;
- İştah kaybı ve kusma
- İshal
- Bağırsak işlevlerinde kasılma ve bükülme
- Koyu renk dışkılama
- Karın ağrısı ve karın şişliği
- Yorgunluk
- Anormal salya akıtma
- Hızlı kilo verme
Köpeğinizde bu tip belirtileri gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmanız gerekir. Bağırsak tıkanıklığı yaşayan köpekler, dışkılarını yapmakta oldukça zorlanır. Bu nedenle köpeğinizde gözlemlediğiniz bu tip belirtiler varsa mutlaka dışkı durumunu da kontrol etmeniz gerekir. Aynı zamanda köpeklerde ani ve hızlı kilo kaybı, tıkanıklığın ciddi oranda olduğunun bir işareti de sayılabilir.
Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Nasıl Geçer?
Köpeklerde uygulamaya başlanan bağırsak tıkanıklığı tedavisi genel olarak köpeklerin yabancı cisim yutmalarından kaynaklanır. Yabancı cisim yutan köpeğinizin dışkı ve genel sağlık durumunu 3 – 4 gün boyunca gözlem altına alabilir, aksi bir belirti fark ettiğiniz anda veterinerden profesyonel yardım talep edebilirsiniz.
Köpeklerde bağırsak tıkanması tedavisi uygulanırken veterinerler öncelikle tıkanmanın boyutunu tespit eder. Köpeklerin yaşadığı bağırsak tıkanıklığının boyutu ise cerrahi bir operasyon eşliğinde tespit edilir.
Köpeklerin geçirdiği cerrahi operasyon sırasında bağırsaklarına kesik atılır ve eğer tıkanma yabancı cisimden kaynaklanıyorsa bağırsağı tıkayan yabancı cisim bu sırada çıkarılır. Ardından bağırsak üzerinde açılan kesik yeniden dikilerek eski haline getirilir. Fakat bağırsak tıkanıklığı nedeniyle köpeğin bağırsakları içerisindeki dokularda hasar oluşmuşsa, yabancı cisimle beraber bu dokularda cerrahi operasyon eşliğinde alınır. Böylece bağırsak yeniden dikilerek cerrahi operasyon işlemi tamamlanır.
Köpeklerde Bağırsak Tıkanıklığı Nasıl Önlenir?
Köpeklerde görülen bağırsak tıkanıklığının bir daha yaşanmaması için tedavi sürecinin tamamlanmasının ardından doktorun önerilerine bağlı kalmak oldukça önemlidir. Bağırsak tıkanıklığı tedavi süreci tamamlandıktan sonra, bir süre köpeğinizi gözlem altında tutmanız gerekir.
İyileşme sürecini tam anlamı ile atlatan köpeklerde bağırsak tıkanıklığı nasıl önlenir? Köpeğinizin bir daha bağırsak tıkanıklığı yaşamaması için alabileceğiniz en doğru önlem yabancı cisim yutmamasını sağlamaktır. Köpeğinizin yabancı cisim yutmasına engel olmak için ev içerisinde yerde oyuncak, kumaş parçası, ip veya herhangi yabancı cisim bulundurmamanız gerekir. Aynı zamanda özellikle yemeyi sevdiği yabancı cisimlerin ve çöplerin bulunduğu yerlerden köpeğinizi uzak tutmayı ihmal etmemelisiniz.