Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Burun Kanaması
Yazar: - 22 Eylül 2022
462
0

Köpeklerde burun kanaması durumu köpek sahiplerini oldukça endişelendiren bir durum olarak bilinmektedir. Köpekler burun kanaması durumunda sürekli olarak burunlarını yalamaya çalışarak, normalden çok daha farklı davranışlarda bulunabilir. Ancak köpeklerin burunları neden kanar sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. 

 

Köpeklerde Burun Kanamasının Sebepleri 

Köpeklerin burunlarında kanama meydana gelmesinin en belirgin sebebi travma ve darbe gibi durumlar olarak bilinmektedir. Ancak bazı sebeplerde köpeklerde burun kanamasının meydana gelmesi, darbe ile alakalı olmayan, çok daha ciddi bir problemin göstergesi de olabilir. Dolayısıyla köpeğinizin burnu kanadığında belirli bir süre onu gözetim altında tutmanız, eğer problem ortadan kalkmıyorsa vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekir. 

 

Köpeğinizin burnunun kanadığını fark ettiğinizde öncelikle bu durumun neden kaynaklandığı tespit etmeniz gerekir. Köpeklerde burun kanamasının sebebi genellikle burunlarına aldıkları darbeler olarak bilinmektedir. Burun kemikleri dışarıdan aldıkları bir darbe sebebiyle travma geçirdiğinde, burunda kanama meydana gelir. Bu durum ile karşılaştığınızda köpeğin başını normalden daha dik konuma getirmeli ve burun kemiğine soğuk kompres ya da buz baskısı uygulamalısınız. Ancak aldığınız bu önlemlerin kalıcı bir çözüm sunacağını düşünmeniz yanlış olacaktır. Kanama dursa dahi kısa süre içerisinde veteriner hekime ulaşarak, gerekli kontrollerin sağlanması gerekir. 

 

Burun kanamasının sebebi buruna alınan darbenin haricinde pek çok sebepten kaynaklı olarak da meydana gelebilir. Bu sebepler; 

  • Koagulopati adı verilen, köpeklerde görülen kan pıhtılaşma bozuklukları,
  • Fungal, virutik ve bakteriyel enfekiyonlar,
  • Kondrosarkom, squamöz hücre karsinomu adenokarsinom, fibrosarkom, transmisbl veneral adı verilen köpek tümörleri,
  • Böbrek hastalığı,
  • Tiroid bezinin normalden çok daha fazla çalışıyor olması,
  • Kortizon metabolizma bozukluğu,
  • Hipertanisyon,
  • Hiperviskozite adı verilen aşırı kan üretimi hastalığı,
  • Damar iltihaplanması olarak bilinen Vaskulitis.

 

Tüm bu sebepler dolayısıyla meydana gelebilecek olan köpeklerde burun kanaması için bir veteriner hekime başvurmak gerekir. Burun kanaması şikayeti ile başvurduğunuz uzman veteriner hekim gerçekleştirdiği muayene esnasında köpeğinizden birkaç test isteyecek ve bu testler yardımıyla burun kanamasının hangi sebep dolayısıyla gerçekleştiğini tespit edecektir. Problemin tespit edilmesinin ardından hastalığa en uygun tedavi yolu belirlenecek ve tedaviye başlanacaktır.

 

Köpeklerde Burun Kanaması Tedavisi

Köpeklerin yaşadıkları burun kanaması problemi genel ağırlıkla evde yönetilebilecek bir sağlık problemidir. Ancak köpek sahipleri köpeklerinin burunlarının kanadıklarını gördüklerinde bu durumdan endişe ve kaygı duyabilir. Eğer aldığınız önlemlere rağmen burun kanaması geçmiyor ya da çok sık aralıklarla meydana geliyorsa, köpeğiniz vakit kaybetmeden bir veteriner hekime götürmeniz oldukça önemlidir. Genellikle dışarıdan alınan sert bir darbe sebebiyle meydana gelen burun kanaması, geçmediği ya da tekrar ettiği durumlarda daha farklı ve daha ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. 

 

Köpeğinizin burun kanaması aniden meydana geldiyse bu durumda ona yardımcı olabilmek ve bu problemi kontrol altına alabilmek adına panik olmaktan uzak durmanız gerekir. Köpeğinizin burnu kanadığında panik olarak ona bunu yansıtırsanız problem büyüyecek ve köpeğiniz ona yardım etmenize izin vermeyecektir. Köpeğinizin burun kanamasını durdurabilmek adına öncelikle sakin kalarak ona yaklaşmalı, onu korkutmamak adına hareketlerinizi sakin bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Burun köprüsünün üzerinde koyulan buz ya da buz jel, köpeklerin burun kanamasını durdurabilmek adına yeterli olmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirerek kanamayı kontrol altına aldıktan sonra veterinere giderek, burun kanamasının sebeplerini öğrenebilmek adına köpeğinizi muayene ettirmelisiniz. Köpeklerde burun kanaması burundan sürekli olarak kan akışı ile meydana gelebileceği gibi, koyu renkli kusma ve burun etrafında şişlik ile de beraber görülebilir. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ