Evde beslenen köpeklerin birçoğu dışarı çıkmak için can atar. Fakat bazen enteresan olarak bazı köpekler dışarı çıkmak istemezler ve bu durumdan çekinirler. Köpekler için mükemmel olan dış dünyadan köpeğiniz çekiniyorsa bunun altında mutlaka bir neden vardır ve bu nedeni araştırarak çözüm bulmak gerekir. Öncelikli olarak bu isteksizlik ve korkunun nedenini belirlemek, sonrasında ise eğitim yolu ile bu korkuyu ortadan kaldırmak hem köpek hem de sahibi açısından oldukça önemlidir. Bu sayede dışarıdaki gezintilerden çok daha zevk almaya başlayabilirsiniz.
Köpeklerde dış dünya ile olan bağlantı kopukluğu çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Bazı durumlarda köpek yürümek istemez, bazen eve dönmek için çabalar ve tasmasını sürekli olarak ev yönünde çeker. Bunun yanında yere çöküp kalma, kuyruğunu bacakları arasına sıkıştırma, sık nefes alıp verme, titreme gibi durumlarda bu isteksizlik ve korkunun birer işaretidir.
Bu Durumun Nedenleri
Bu olayın altında çeşitli durum ve faktörler yatmaktadır. Çoğunluğu korku ile ilişkilidir. Fakat köpeğiniz neden ve hangi olaydan korktu bunu belirlemek gerekir.
Yavru köpeklerin özellikle evde doğup büyüdülerse dışarı ilk adım attıklarında korkmaları normaldir. Eğer evdeki süresince tasmaya alışmamışlarsa tasma da bir davranışsal travma riski oluşturmaktadır. Aslında yavru köpeklerin bu ilk deneyiminde bu tarz davranış göstermesi normal sayılabilir. Fakat önemli olan nokta bunun tekrarlanmaması ve bir davranış problemine dönüşmemesidir.
Köpeklerin dışarı çıkmaya isteksiz olmasının çok önemli bir diğer nedeni ise daha önce yaşamış olduğu olumsuz deneyimlerdir. Bu olumsuz deneyimin altında birçok faktör yatabilmektedir. Bunlardan bazılarını sıralamamız gerekirse:
- Daha önce yaşanan sokak kavgaları ve daha önce sokak canlıları tarafından saldırıya uğramış olmak.
- Sokakta veya dışarıda trafik kazası gibi çeşitli travmalara maruz kalmış olmak.
- Çok gürültülü bir olaya veya farklı bir şiddetli tepkiye maruz kalmış olmak. Şiddetli yağmur ve gök gürültüsü ya da aşırı sesli bir kamyon, tren gibi taşıtın yanında geçmiş olması.
Bunların yanında köpeğin yavruluk döneminden itibaren sosyalleşme eğitimlerine tabi tutulması gerekmektedir. Eğer bu dönemde sosyalleşme yeterince sağlanamazsa köpeğiniz diğer insanlardan, diğer köpeklerden ve canlılardan korkacak, kendisini tehdit altında hissedecektir. Dolayısı ile dışarı çıkmak istemeyecektir.
Sadece davranışsal problemler değil bazen fizyolojik problemler ve hastalıklarda köpeğinizde isteksizlik ve korku meydana getirecektir. Özellikle dış ortama çıktığında veya yürüdüğünde köpeğiniz ağrı hissediyorsa tabi ki bunu yapmak istemeyecektir. Bu ağrının birçok nedeni olabilir. Özellikle hareket sistemini etkilemiş olan travma ve hastalıklarda bu durumla daha sık karşılaşılır.
Çözüm Önerileri
Bu işin kökü genellikle davranışsal sorunlardır. Köpeğinizi dışarıda bir tehdit olmadığına ikna etmeniz gerekir. Asla kötü muamele yapmayın, bu süreçte gerekiyorsa ödüllendirme yöntemi ile eğitim vermeye çalışın. Onu kucağınızda dışarı çıkarabilir, bir süre sonunda kendisini güvende hissettiğinde yere bırakabilirsiniz. Eğer orta veya iri bir köpek ırkı ise kendisini ödüllendirerek ve yakın çevrede gezerek işe başlayabilirsiniz. Bazen bu davranış problemi çok ciddi olabilmektedir. Bu durumda uzmanlardan yardım almanız daha doğru olacaktır.