Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Epilepsi Nöbeti Nasıl Yönetilir?
Yazar: - 26 Kasım 2022
439
0

Köpek sahiplerini endişelendiren konulardan biri de köpeklerde epilepsi krizleridir. Nörolojik bir hastalık olan epilepsi nedeni ile nöbet geçiren köpeğe ne yapılmalı? Sorusunun cevabını birçok köpek sahibi merak etmektedir. Köpeğinizin epilepsi nöbeti geçirdiği sırada ne yapmanız gerektiği, epilepsi aşamalarının neler olduğu ve epilepsi hastalığına yönelik uygulanabilecek tedavi yöntemlerine yönelik bildiklerimizi sizinle paylaşabiliriz.

Köpekler Neden Epilepsi Nöbeti Geçirir?

Köpek ebeveynleri tarafından korkutucu ve endişe verici bir durum olan epilepsi nöbeti kontrol altına alınması gereken ciddi bir rahatsızlıktır. 6 aylık yavruluk döneminden başlayıp 5 yaşına kadar sürebilen epilepsi nöbetleri, köpekler için ölümcül sonuçlara neden olmasa da ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Köpeklerde epilepsinin nedenlerini bilmek kadar nelerin tetiklediğini bilmek de oldukça önemlidir. Peki, köpeklerde epilepsi nöbetini neler tetikler ve epilepsi nöbetinin nedenleri nelerdir?

  • Böbrek hastalıkları
  • Gençlik hastalığı
  • Kafa travmaları
  • Beyin apsesi
  • Karaciğer hastalıkları
  • Yalancı kuduz
  • Hipoglisemi
  • Mantar enfeksiyonu
  • B vitamini ve kalsiyum eksikliği
  • Zehirlenme

Genetik bir nörolojik rahatsızlık olan epilepsinin köpeklerde görülmesine yönelik en yaygın nedenler bu şekilde sıralanabilir. Fakat bazı köpek ırkları epilepsi hastalığına genetik olarak daha yatkındır. Epilepsiye yatkın olan köpek ırkları; Alman çoban köpeği, Spaniel Cocker, Kaniş, Tervuren, Beagle ve Dachshund köpek ırklarıdır.

Köpeklerde Epilepsi Belirtileri

Köpeklerde epilepsi aşamaları 3 farklı şekilde ortaya çıkar. Köpekler epilepsi aşamalarına göre farklı semptomlar gösterebilir.

  • Prodome Aşaması: Köpeklerde epilepsi evresinin ilk aşamasıdır. Prodome aşamasında epilepsi henüz gerçekleşmemiştir. Köpeklerde hafif belirtiler şeklinde epilepsinin yaklaştığı işaret edilmektedir. Prodome evresinde olan köpekler, titreme, saklanma ve inleme gibi belirtiler göstermektedir.
  • Aura Aşaması: Epilepsi nöbetinin asıl evresidir. Köpeklerde aura aşamasında ortaya çıkan belirtiler; aşırı salya akıtma, istemsizce yapılan kas hareketleri, bilinç kaybı, dışkı ve idrar kaçırmadır. Gün içinde birden çok sergilenebilen bu davranış belirtileri birkaç dakika sürebilmektedir.
  • Ictal Aşaması: Ictal aşaması köpeğinizin epilepsi nöbetinde geçirdiği son evredir. Köpeğinizde tüm epilepsi belirtileri sona ermiş ve köpeğiniz yorgundur. Aura aşamasının köpek üzerinde oluşturduğu yorucu etki nedeni ile yaklaşık olarak yarım saat köpeğiniz halsiz ve yorgun olarak yatmaktadır. Yarım saatten sonra acıkma ve susama belirtileri gösteren köpeğinizin epilepsi nöbeti belirtileri sona ermiş demektir.

Köpeklerde Epilepsi Nöbetini Engelleyen İpuçları

Köpeklerde epilepsi hastalığının en büyük tetikleyicisi strestir. Bu açıdan epilepsi tanısı konulan köpeklerin mutlaka stresten, korku ve endişe verici durumlardan uzak tutulması gerekir. Tıbbi tedavilerin yanı sıra koruyucu önlem olarak köpeğinizi egzoz dumanı ve sigara dumanı gibi rahatsız edici koku ortamlarında bulundurmamaya özen göstermelisiniz. Epilepsi hastası olan köpekler düzenli olarak egzersiz yapmaya ve yürüyüşe çıkarılması gerekir. Böylece nöbet aralıklarını uzatarak, geçirdiği epilepsi nöbetlerinin azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Köpeklerde Epilepsi Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde epilepsiye yönelik tedavi süreci uzman veteriner hekimler eşliğinde uygulanmalıdır. Epilepsi nöbetini atlatan sevimli dostunuzu mutlaka bir veteriner kliniğine götürmeli, gerekli nörolojik ve fiziksel muayeneleri yaptırmalısınız. Klinikte uygulanan testler neticesinde ortaya çıkan sonuçlar ile köpeğinizin nöbet nedeninin epilepsiye mi bağlı, yoksa farklı bir nedenden mi kaynaklandığı tespit edilecektir.

Veteriner hekim tarafından köpeğinize epilepsi tanısı konulması halinde, hekimin köpeğiniz için sizlere önerdiklerine bağlı kalarak epilepsi sürecini kolay bir şekilde yönetebilirsiniz. Peki köpeklerde epilepsi öldürür mü? Köpeklerde epilepsi hastalığının insanlarda olduğu gibi öldürücü bir etkisinin bulunmadığı, fakat tedavi edilmediği sürece nöbetlerin artacağı ve tehlikeli hastalıklara neden olabileceği ifade edilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ