Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Fıtık Nedenleri, Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi
Yazar: - 07 Ağustos 2021
800
0

Köpeklerde sıkça görülen rahatsızlıklardan biri olan fıtık, iç organların zayıf vücut bölgelerinden dışarıya doğru hareket etmesiyle meydana gelmektedir. Ayrıca fıtık sorunu köpeklerde arka bacaklardaki kasık alanında, karın bölgesinde ve göğüs diyaframının yakınlarında ortaya çıkmaktadır. Travma ve genetik olarak ortaya çıkabilen fıtık, travma geçiren köpeklerde daha fazla karşılaşılmaktadır. Yavru köpeklerde de fıtık sorunu yaygındır. Bu nedenle düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne götürmemiz gereken patili dostlarımızın tüm sağlık muayenelerini tamamlamakta fayda var.

Köpeklerde Fıtık Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde fıtık belirtileri;

  • Kalp ve nefes hızında artış
  • Şiddetli ağrılar
  • Kızarıklık
  • Şişkinlik
  • Hareketsizlik
  • Uyuşukluk
  • Bacaklarda uyuşma
  • Kramplar
  • Kusma
  • İştahsızlık olarak sıralanmaktadır.

Köpeklerde Fıtık Neden Olur?

Köpeklerde fıtık nedenleri arasında en önemli faktör, genetik durumlardır. Örneğin anne köpekte fıtık varsa, doğacak olan köpekte de ilerleyen dönemlerde fıtık görülebilir. Ayrıca karşılaşılan travmatik durumların da fıtığa neden olabileceği unutulmamalıdır. Ancak bu travmatik durumların neredeyse tamamı doğumdan sonraki 1. hafta itibariyle görülmektedir. Erkek köpeklerde daha fazla görülen göbek fıtığı bir süre sonra köpeğin tüm hayatını etkiler. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi şarttır.

Köpeklerde Fıtık Teşhisi

Köpeklerde fıtık teşhisi ancak veteriner kontrolüyle mümkündür. Ancak köpeğinizin genel durumunda bir değişiklik hisseder hissetmez kontrole götürmeniz gerekir. Göbek fıtığında ise karın bölgesinde ceviz ya da fındık büyüklüğünde bir şişlik oluşabilir. Fıtık teşhisi film ve röntgenler ile konulabilir ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

Veteriner hekim teşhis koyarken karın bölgesinin yanı sıra solunumda yaşanan sıkıntıları inceler. Ağrılı kabarıklar ile beraber sert çıkıntılar fark ediliyorsa, köpeğe fıtık teşhisi kısa sürede konulabilir.

Köpeklerde Fıtık Tedavisi

Fıtık tedavisine başlamadan önce ön tedavi yapılır. Köpeğin bu aşamada kısırlaştırılmış olup olmaması önemlidir. Genel olarak ameliyatla tedavi edilen fıtık sonrasında da köpeklerin bir süre gözlemlenmesi gerekir. Fıtıklar tedavi edildikten sonra köpek gündelik yaşamına devam eder. Ancak belirli dönemlerde veteriner kontrolüne devam etmek, yeni bir fıtık vakasının önlenmesi adına unutulmaması gereken bilgiler arasındadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ