Kemikte kırık; kemiğin bütünlüğünün kaza ya da çeşitli nedenlerle bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklarda kemik dokusu zarar görür, hareket kabiliyeti kısıtlılığına ve ağrılara neden olur. Bu yüzden zaman kaybedilmeden teşhis edilmesi, uygun yöntem ve tekniklere tedavi işleminin başlatılması gerekir. Kırıkların bir kısmı ise bazı hastalıklar neticesinde oluşmakta ve çeşitli travmalar nedeniyle de oluşabilmektedir. Kemiğin kırıldığını anlamak için birçok belirti bulunmaktadır. Bu belirtiler; kırığın türüne ve nedenine göre, özelliklerine ve kırılan bölgeye göre değişebilmektedir. Bu yüzden teşhisin doğru tanımlanması ve kırık türüne ve yerine uygun metotlarla tedavinin uygulanması gerekir.
Bölgesel Kırıklarda Meydana Gelen Belirtiler
Bedenin herhangi bir yerinde oluşan kırık meydana geldiğinde, bu bölgede genellikle şu semptomlara rastlanılmaktadır. Bu semptomlar; bölgede ağrı, şişkinlik, kızarıklık, bölgede kısmı düzensizliklerin ve kemik yapısının bozulması, normalin dışında oynaklık görülebilmektedir. Bu belirtilere göre kırığın yeri saptanmaya çalışılır. Kırığın olduğu bölgede sinirlerin zedelenmesiyle şiddetli ağrılar olmakta ve bu bölgede kanın birikmesiyle renk değişimi görülür. Bunların dışında en çok görülen belirti şişkinliğin olmasıdır. Hematom denilen kan damarının zedelenmesi ve yırtılması, kanın akmasıyla bölgede şişkinliğe sebebiyet verir. Ekstremite adı verilen kırıklarda, kırılan bölgede kemik bütünlüğü bozulduğundan anormal bir şekilde oynaklık rahatlıkla teşhis edilebilmektedir. Ancak bazı uzuvların yer aldığı bölgelerde bu oynaklığın tespiti zordur. Buna omur kırıkları örnek gösterilebilir. Kırılan kemiklerin birbirine sürtmesiyle oluşan çıtırdama da (krepitasyon), kırığın belirtilerindendir. Bu çıtırdama her zaman duyulmayabilir.
Kırıklarda Genel Belirtiler Nelerdir?
Köpeğin vücudunda kemik kırılmışsa, köpekte durgunluk, halsizlik, iştahsızlık ateş görülür. Kırılma nedeniyle köpek hareket etmekte zorlanır ve hareket etmek istemez, ayrıca köpek ağrı sebebiyle inleme sesleri çıkarır. Hareket kabiliyeti kısıtlandığından olduğu yerde yatar. Kemiğin deri kısmını yırtarak dışarı çıktığı açık kırıklarda zamanında müdahale edilmezse enfeksiyon oluşur ve kırık belirtileri şiddetli olarak belirgin bir şekilde görülür. Bazı kırık belirtileri köpeğin sahibi tarafından anlaşılmaz, anormal bir durum hissedildiğinde ya da görüldüğünde zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır. Veteriner hekim yardımıyla doğru teşhis ve doğru tedavi ile kırıkların iyileşme süresi kısalır.