Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Mantar Hastalığı
Yazar: - 20 Kasım 2020
644
0

Köpeklerde mantar hastalığı bazı belirtilerle ortaya çıkmaktadır. Öncelikle evcil köpeklerde görülebilen bu hastalık için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Aynı durum tedavi süreci için de geçerlidir. Hızlı teşhis ve tedaviye geçilmediği sürece köpeklerde mantar hastalığı kısa sürede yayılacaktır. Elbette hafife alınmayacak bir rahatsızlık olduğu için hayvanseverlerin bu konuda dikkatli olmasında yarar var. Köpeklerin tırnak, kıl ve deri bölgelerindeki enfeksiyonla beraber ortaya çıkan mantar hastalığı en çok deri üzerinde görülür. Ancak görüldüğü andan itibaren hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir.

Mantar Hastalığı Türleri

Köpeklerde mantar hastalığı türleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Evcil hayvanlarda daha sık görülen mantar hastalığının şiddetli bir şekilde devam ettiği unutulmamalıdır. 3 farklı türe ayrılan köpeklerde mantar türleri; Microsporom Canist, Microsporum Gypesum ve Trichophton Mentagrophytes olarak sıralanmaktadır.

Mantar hastalığı en çok sonbaharda görülür. Kedilerde de durum aynıdır. 12 aydan daha küçük köpeklerde belirtisini gösterebilen mantar, en çok görülen 4. hastalık konumundadır. Kuru ortamlarda yaşamayı seven mantarların oluşumunu engellemek için evcil hayvanın yaşadığı yerin hijyen kurallarına göre tasarlanması gerekmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Köpeklerde Mantar Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde mantar hastalığı belirtileri hem görüldüğü bölgeye hem de şiddetine göre farklılık göstermektedir. Köpeğinizde lezyon ve kaşıntı gibi durumlar ortaya çıkıyorsa, mantar hastalığından şüphe duyulabilir. Ayrıca enfekte olan bölgedeki tüylerin kopmaya veya dökülmeye başlaması da belirtiler arasındadır. Ek olarak kelleşmiş bölgelerin ortaya çıkması, cildin pullu ve kabuklu bir görünüme sahip olması da köpeklerde mantar belirtileri olarak sıralanmaktadır.

Söz konusu belirtiler daha çok kulak ve patilerde görülürken baş kısmında da seyredebilir. Ancak mantar oluşumu vücudun farklı bölgelerine de yayılabilir. Eğer yara oluşumu gözlemleniyorsa en yakın veterinere götürülerek tedaviye başlanmalıdır. Köpeklerdeki mantar tüyle doğrudan temas yoluyla diğer hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Dirençli olan mantarlar aslında bulaşıcı sporlar üretmektedir. Yıllarca yaşayabilen köpek mantarları enfeksiyonlara da neden olabileceğinden gerekli aksiyonlar kısa sürede alınmalıdır. Maddeler halinde belirtileri sıralayacak olursak;

  • Köpeklerde depresyon, aşırı agresif olma ve davranışsal değişimler
  • Mantarın oluştuğu bölgede kötü koku ve tüylerin dökülmesi
  • Köpeğin mantarlı bölgeyi sürekli çiğnemeye ya da yalamaya çalışması
  • Açık yaraların oluşması

Deride kızarıklık şeklindedir.

Köpeklerde Ağız İçi Mantarlar ve Tedavisi

Ağız içi mantar oluşumları da köpeklerde görülmektedir. İlk belirtileri, ağızdan gelen kötü koku, sürekli salya akması, ağız içinde beyaz kabarcık oluşumu ve davranış değişimleridir.

Köpeklerde mantar hastalığı tedavisi genelde merhem uygulamaları ya da ilaç takviyeleriyle yapılır. Mantarın oluştuğu bölgeye göre farklı tedaviler uygulanabilir. Genelde antifungal ilaçların tercih edildiği bu rahatsızlıkta anti mantar ilaçları kullanılarak mantar oluşumu engellenir. Mantar oluşumu ileri düzeyde ise ek olarak merhemler kullanılacaktır. Vücudun iç kısmında oluşan enfeksiyonlar için merhem yerine ilaç tedavisi uygulanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ