Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Megaözafagus
Yazar: - 05 Mart 2020
999
0

Megaözofagus genelde köpek nüfusunu kedi nüfusundan daha çok etkiler. Bu hastalık, uygun tedavi uygulanmazsa bir takım komplikasyonlara yol açarak köpeğin hayatını tehlikeye sokabilir.

Köpeklerde Megaözofagus Nasıl Olur?

Yemek borusunun şişmesi ya da genişlemesi şeklinde ifade edilebilen Megaözefagus, köpeğin yediği yiyecekleri ve içtiği sıvıları yutmasını sağlayan yemek borusu hareketlerine kesin olarak engel olabilecek bir hastalıktır.

Alman çoban köpekleri, Labrador Retriever, Danua gibi yapılı köpekler yemek borusu genişlemesine daha yatkın ırklar arasında yer alır. Bunun yanı sıra, Fox Terrier ve Minyatür Schnauzer türlerinin genetik olarak bu hastalığı taşıyabildikleri gözlenmiştir.

Köpeklerde Megaözefagusun Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde megaözefagus hastalığının belirtileri arasında iştahın aşırı artması ya da azalması, kilo kaybı, burun salgısı, kusma, ağız kokusu, büyüme eksikliği, yüksek sesle nefes alma, öksürme sayılabilir. Tüm bunların yanında en çok öne çıkan belirti, köpeğin yemek yedikten bir süre sonra yediklerinin tekrardan ağzına geri gelmesidir.

Megaözofagus hastalığı, tedavi edilmediği takdirde kusmuk, yiyecek ya da tükürük gibi şeylerin akciğere direkt olarak solunmasıyla oluşan pnömoni diğer bir adıyla aspirasyon zatürreesine yol açabilir.

Köpeklerde megaözefagus fetüs gelişirken oluşabildiğinden doğuştan gelen bir hastalık da olabilmektedir. Bunun yanında megaözefagus, yemek borusunda tümör oluşması, yemek borusunda yabancı bir cisim olması, yemek borusu iltihabı ve parazit enfeksiyonu gibi başka hastalıklar sonucu da gelişebilmektedir.

Teşhis ve Tedavi Aşması Nasıldır?

Veteriner, köpeğin sahibinden hayvanın klinik geçmişini ve kusmaya yatkın olup olamadığını öğrenip çeşitli tetkikler yaptıktan sonra farklı bir sindirim rahatsızlığı söz konusu olup olmadığını saptayabilir. Köpeğin kusmuğundan çıkacak sindirilmemiş parçaların özellikleri teşhisi belirleme de rol oynayacağı gibi yapılacak kan ve idrar testleri de teşhis konmasında etkili olacaktır. Veteriner tarafından yapılacak endeskopi sayesinde hem yemek borusuna kaçmış yabancı cisimler temizlenirken hem de yemek borusunun genişleme miktarı tespit edilebilir.

Tedavi esnasında izlenilen diğer bir yol, megaözefagusa sebep olan başka bir hastalık olup olmadığını anlayıp iyileştirmektir. Bununla yanında, bazen ameliyat edilmesi tedavi için en iyi seçenek olabilir. Doğuştan bu hastalığa sahip olan köpeklerin yumuşak bir yerde uyumaları ve sıvı gıdalarla beslenmeleri önerilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ