Köpeklerde temizlik, sahipleri tarafından önem verilmesi gereken bir durumdur. Rutin olarak ılık bir banyoya, dişlerinin fırçalanmasına, tüylerinin taranmasına ve patilerinin bakımına ihtiyaçları vardır. Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürmesini istiyorsanız bu rutin temizlikleri yerine getirmelisiniz.
Köpeklerde Banyo Nasıl Yapılmalı?
Köpeğinize küçük yaşlarda banyo alışkanlığını kazandırarak, zevkli bir olay olduğunu göstermelisiniz. Banyoya başlama yaşı genellikle aşılarının tamamlanıp, köpeğinizin 3-4 aylık olduğu dönemlerde başlanmalıdır. Yaşadığınız bölgenin iklimine göre de bu durum değişiklik gösterebilir. Köpeğinizin banyo yapması, cildinin ve tüylerinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Parazit ve kirlerden uzak tutar. Tertemiz ve mis kokulu bir şekilde gezmiş olurlar. Ayda bir kere yıkamak yeterli olacaktır. Kullanacağınız şampuanla ve bakım ürünlerini de özel olarak almalısınız. Doğal kürküne zarar vermeyecek bakım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Küçük köpek cinslerini küçük bir leğende yıkayabilirsiniz. Daha irice köpek ırklarını ise ya bir kovada ya da duşun içerisine sokabilirsiniz. Eğer dış ortamda yıkamak isterseniz iklim koşullarına dikkat edin. Bu durumda havanın güzel oluşu avantajdır. Banyodan önce mutlaka tarama işlemi yapın.
Yıkama Suyu Sıcaklığı Nasıl Olmalı?
Yıkama suyu ne sıcak ne de soğuk, daima ılık olmalıdır. Köpeğinizi yıkadığınız sürece onu sakinleştirecek kelimelerle, sakin bir ses tonu ile onunla konuşmaya devam edin. İşiniz kolaylaşacaktır. Özel olarak üretilen köpek şampuanları kullanın. Şampuanı tamamen arındırmak için iki-üç kere durulama işlemi yapın. Yıkama işleminden sonra saç kurutma makinesi kullanmayın. Bu ona zarar verebilir. Havlu ile kuruladıktan sonra onlara özel tasarlanmış kurutma makinesini kullanabilirsiniz. Banyo sonrası güzel bir aktivite ile onu ödüllendirin. Köpeğiniz yıkama işlemiyle birlikte, daha parlak ve temiz görünüme sahip olacaktır. Doğru teknik ve uygun zamanlama ile birlikte yıkama işleminiz gayet zevkli olacaktır.
Köpeklerde Kulak Temizliği
Köpeğinizin iç kulakları parazit, mantar ve bakteri oluşumuna açık yapıdadır. Bu aynı zamanda kulağı tıkalı kalan köpeklerde enfeksiyona yol açabilir. Alerjisi olan köpekler bu tür rahatsızlıklara karşı hassas bir yapıdadır. Uzun ve sarkık kulaklı yapıdaki köpeklerde bu konuda hassastır. Köpeğinizin kulaklarını sıklıkla temizlemeyin ve kulak çöpünü derine indirmeyin bu tahrişe yol açabilir. Kulak kanalına herhangi bir şey de sokmayın.