Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Wobbler Sendromu: Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Yazar: - 30 Aralık 2022
659
0

Sinir sistemi hastalığı olarak bilinen köpeklerde Wobbler sendromu, köpeklerin boyun bölgesindeki omuriliğin genetik olarak yanlış şekillenmesinden kaynaklanır.

Köpeklerin boyun omurlarında meydana gelen deformasyon, denge kaybı gibi ciddi derecede rahatsızlıklar oluşturabilir. Doberman gibi bazı köpek cinsleri, Wobbler sendromuna genetik olarak yatkındır. Peki Wobbler sendromu olarak adlandırılan omurilik hastalığı nedenleri ve belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıldır, inceleyelim.

Köpeklerde Wobbler Sendromu Nedir?

Köpeklerde Wobbler sendromu nedir? Wobbler sendromu, köpeklerde görülen bir sinir sistemi hastalığıdır. Köpeğin boyun bölgesindeki omurlarında ortaya çıkan bozukluk; disk kayması, omur kanalının daralması ve travmadan kaynaklı meydana gelen deformasyon sonucu oluşur.

Wobbler sendromu, köpeklerin yavruluk döneminde gelişme göstermeye başlar. Yavru köpeklerin doğru bir şekilde beslenememesi, omurilik bölgelerinde baskı oluşturur. Köpeklerin yaşı ilerledikçe omurilik bölgesinde oluşan baskı artar. Böylece sinir sisteminin zayıflaması sonucu köpeklerde denge kaybı ve yürüyüş bozuklukları ortaya çıkar.

Köpeklerde Wobbler Sendromu Nedenleri

Wobbler sendromu olarak da bilinen köpeklerde omurilik hastalıkları, yavruluk döneminde yanlış beslenmeden kaynaklı olarak gelişim gösterir. Köpekler yavruluk döneminde aşırı miktarda kalsiyum ve protein ile beslendiğinde, omurilikte oluşan fazla baskı nedeniyle şekil bozukluğu ortaya çıkar. Çünkü, yüksek kalsiyum ve protein kemikler üzerinde fazla baskıya neden olur. Köpeklerde omurilik hastalığı olarak bilinen Wobbler sendromu, yanlış beslenmeden kaynaklansa da farklı nedenleri de bulunabilir.

Köpeklerde D vitamini eksikliği, raşitizm ve kireçlenme gibi kemik rahatsızlıklarına zemin hazırlayabilir. Bu nedenle köpeklerde Wobbler sendromuna neden olan diğer faktörler arasında D vitamini ve fosfor eksikliği de yer alır.

Köpeklerde Wobbler Sendromu Belirtileri

Birçok köpek sahibinin de yakından merak ettiği bir konu olarak köpeklerde omurilik zedelenmesi nasıl anlaşılır? Köpeklerde omurilik zedelenmesi, Wobbler sendromu olarak tanımlanır. Aynı zamanda kalıtsal ve yanlış beslenmeden kaynaklanan bu sendrom, köpeklerde daha çok yavruluk döneminden itibaren gelişme gösterir. Köpeğinizin Wobbler sendromu olup olmadığını anlamanız için sizlere sunabileceğimiz Wobbler sendromu belirtileri şunlardır:

  • Vücudu koordine etmekte zorlanma
  • Ayakta duramama
  • Yürürken zorluk çekme
  • Kuyruk reflekslerinin azalması
  • Yorgunluk, enerji düşüklüğü
  • Hareket etme isteğinde azalma
  • Refleks olarak bacaklarını korumak istemesi

Köpeklerde Wobbler Sendromu Tedavisi

Genetik yatkınlığı olan köpek cinsleri haricinde, yavruluk döneminde yanlış beslenmeden kaynaklı olarak ortaya çıkan Wobbler sendromu, etkili bir tedavi sürecini gerektirir. Peki, köpeklerde omurilik zedelenmesi nasıl geçer? Köpeklerde ortaya çıkan omurilik şekil bozukluklarının önüne geçmek için, yavruluk döneminde kaliteli ve besin değerlerinin yeterli miktarlarda bulunduğu mamalar tercih edilmelidir.

Köpekler; protein, vitamin, kalsiyum ve fosfor açısından zenginleştirilmiş mamalar ile beslenmesi gerekir. Fakat köpek sahipleri, zaman zaman kalsiyum ve protein değeri açısından zenginleştirilmiş mama türlerine yönelmek ister. Bu tür mamaları köpek yavrularının sürekli olarak tüketmemesi gerekir.

Wobbler sendromuna genetik yatkınlığı bulunan iri köpek cinslerinin büyüyene kadar doğru beslenmeleri ve fiziksel aktivitelerden uzak tutulması gerekir. Omurilik hastalığının erken teşhisi, tedavi sürecinde oldukça kurtarıcıdır. Teşhis sürecinden sonra, ilaç tedavisi ve cerrahi operasyonlar ile köpeğin ağrılarının hafifletilmesi amaçlanır. Fakat Wobbler sendromu için uygulanan ilaç tedavileri, kesin bir iyileşme sağlamaz. Yine de sendromun felç ile sonuçlanmasının önüne geçip, köpeklerin sağlıklı olarak yaşamını sürdürmesi sağlanabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ