Köpeklere Dair Her Şey
Labrador
Yazar: - 01 Ekim 2019
1.155
0

Önerilenler: Aileler

Bakım Seviyesi: Orta – yüksek

Ömrü: 10-13 yıl

Mizaç: Aktif, sadık

Cinse Genel Bakış

Labrador Retriever (sadece Labrador olarak bilinir) Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, ABD ve Kanada’daki en popüler köpek cinsidir. Aslen silahlı köpekler olarak yetiştirilen bugünkü Labrador, görme engelli ve otistik insanlara rehber olarak, saptama ve tarama köpekleri olarak, terapi köpekleri olarak rol almaktadır.

Labradorlar çok farklı boyutlara ve görünümlere sahiptir. Ancak genellikle kısa, su geçirmez bir tüye, geniş bir kafaya, kahverengi veya ela göze, güçlü çenelere, orta büyüklükte ağza sahiptir. Oldukça büyük ve kaslıdırlar. Labrador Retriever’da üç ana renk çeşidi vardır: siyah, sarı ve çikolata rengi.

Tüylerinin bakımı oldukça kolaydır. Sert bir fırça ile düzenli olarak fırçalanmalarıdır ve sadece gerektiğinde yıkanmalıdır.

Sağlıklı erkek Labradorlar, 29 ila 36 kg ağırlığındadır ve yaklaşık 57 – 62 cm boyundadır. Dişiler yaklaşık 25 – 32 kg ağırlığındadır ve 55 – 60 cm boyundır.

Labradorlar enerjik köpeklerdir ve bu nedenle en az günde bir kez uzun, hareketli bir yürüyüş veya koşu yapması gerekir. Kolayca kilo alma eğilimindedirler, bu nedenle egzersiz ve uygun bir diyet Labrador için özellikle önemlidir.

Labrador cinsi köpeklerin ortalama yaşam süreleri 10-13 yıl aralığındadır.

Kişilik ve Mizaç

Labradorlar, kendilerini büyük aile köpekleri yapan sadakat, şefkat ve sabırları ile ünlüdür. Oyun oynamayı ve yüzmeyi çok severler. Çocuklar ve diğer köpeklerle mükemmel anlaşırlar. Güçlü ve iddialı bir lider olmayı severler ve ailenin bir parçası gibi hissetmeleri gerekir. Çok zeki ve eğitilebilirdirler ve saldırgan olmadıklarından emin olmak için genç yaşlardan itibaren eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidirler. En yaygın köpek cinslerinden biri olarak kabul edilirler.

İngiliz Labradorları genellikle çok sakin ve rahattır, ancak Amerikan Labradorları yeterli miktarda egzersiz alamazlarsa çok gerginleşebilirler.

Labradorlar coşkusu ve enerjisiyle bilinir ve bu genellikle 3 yaşına kadar sürer.

Genellikle çok gürültülü köpekler değildir, ancak bazen görünmeyen kaynaklardan gelen gürültülere havlarlar.

Yaygın Görülen Labrador Hastalıkları

Kalça ve Dirsek Displazileri: kemikler ve eklemler birbirine tam olarak uymadığında oluşan kalıtsal durumlardır. Bu koşullar daha sonra köpeğin hayatında artrite neden olabileceğinden, tedaviye mümkün olan en kısa sürede başlamak gerekir. Dirsek displazisi için ameliyat önerilebilir.

Osteochondrosis disecans: dirsekleri ve bazen de omuzları etkileyen ortopedik bir hastalıktır ve eklemlerdeki zayıf kıkırdak büyümesinden kaynaklanır. Köpeğin çok yüksek proteinli gıdalarla beslenmemesini sağlayarak durum önlenebilir.

Katarakt: Köpek Kataraktları, büyüyüp köpeğin görebilirliğine zarar verebilecek gözdeki bulanık lekelerle karakterize edilir. Genellikle tedavileri başarılı sonuçlanır.

Progresif retinal atrofi: retinanın bozulmasına neden olan göz hastalıklarından birisidir. Erken aşamalarda, köpekler gece görüşlerini kaybedebilir ve daha sonra gündüzleri de yavaş yavaş görüşlerini kaybedebilir. Bununla birlikte, çoğu köpek, yeni veya değişen ortamlarla karşılaşmadıkça görme kaybına çok iyi adapte olur.

Epilepsi: alışılmadık davranışlar veya titremeler olarak kendini gösterebilen hafif ve şiddetli nöbetlere neden olur. Korkutucu olsa da, epilepsili köpeklerin çoğunun genelde başarılı tedavilerle iyileşmektedir. Bununla birlikte, epilepsi de daha büyük bir sorunun belirtisi olabilir, bu yüzden bir veterineri en kısa sürede görmek önemlidir.

Miyopati: kasları ve sinir sistemini etkileyen ve köpeğin hayatının erken dönemlerinde meydana gelen bir durumdur. Belirtiler arasında yürüyüş sırasında sertlik, uyuşukluk ve egzersiz sonrası çökme vardır. Hiçbir tedavi mevcut değildir, ancak köpeği sabit bir sıcaklıkta tutmak ve yeterli bir dinlenme ile yardımcı olabilir.

Akut dermatit: genellikle bir enfeksiyon nedeniyle kızarıklığa ve iltihaplanmaya neden olan bir cilt hastalığıdır. İlaçlı şampuan ve ilaçla tedavi edilebilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ