Sosyalleşme, köpeğinizi ezici olmadan mümkün olduğu kadar çok yeni insan, hayvan, çevre ve diğer uyaranlara maruz bırakmak demektir. Genç bir yavru köpeğin aşırı uyarılması; aşırı korku, geri çekilme veya kaçınma davranışı ile sonuçlanabilir, bu yüzden ne kadarının yeterli olduğunu bilmek önemlidir.
Köpeğinizin sosyalleşebilmesi için;
- Mümkün olduğunca çok insan, diğer hayvanlar, yerler ve durumlara maruz kalmalıdır.
- Çevresini araştırması için teşvik edilebilir.
- Çeşitli oyuncaklar, oyunlar, yüzeyler ve diğer uyaranlarla zaman geçirmelidir.
- Araba ile sık sık seyahat ediyorsanız, köpeğinizi yanınızda getirerek yeni ortamları tanımasını sağlayabilirsiniz.
Doğru sosyalleşme, köpek yavrularının tüm duyularını, gündelik hayatın manzaralarına, seslerine ve kokularına maruz bırakarak mümkün olacaktır.
Bu maruz kalma, yavrunuzun yaşamına dokunacak ve hassaslaştıracaktır. Böylece farklı ve yeni durumlara karşı daha rahat olacaktır.
Sosyalleşmemiş bir köpeğin, ortamındaki veya durumundaki değişikliklerle başa çıkması pek mümkün değildir; bu onun sahibini, veterinerini, bakımını yapan kişiyi, evcil hayvan bakıcısını ve köpeğin evini ziyaret eden herkesle yaşamını doğrudan etkiler.
Yavru köpeğiniz uygun şekilde sosyalleşmezse, kalıcı olarak kökleşmiş korku tepkileri ve genelleştirilmiş kaygı geliştirebilir.
Barınaklara bırakılan köpeklerin neredeyse yarısında en az bir davranış sorunu vardır. Saldırganlık ve yıkım bunlardan en yaygın olanlarıdır. Bu davranışların her ikisine de uygunsuz veya eksik sosyalleşmeden kaynaklanan korku ve endişe neden olabilir.
Köpeğinizi Sosyalleştirmeye Yönelik İpuçları
Sosyalleşme, yavru köpeğinizi davranış problemleri olmadan, girişken bir köpeğe dönüştürmeyi sağlar. Sosyalleşme süreci yedi ila sekiz haftada başlayabilir ve evcil hayvanınızın ömrünün sonuna kadar devam etmesi gerekir.
Diğer İnsanlarla ve Hayvanlarla Etkileşim
Yavru köpeğinizle etkileşime geçmeleri için arkadaşlarınızı ve ailenizi evinize davet edin. Değişken yaş ve etnik kökenleri, özellikle de çocuklarınızı ve her iki cinsiyeti de bu buluşmalara dahil etmeye çalışın.
Ayrıca, yavrunuzla tanışıp oynamak için yumuşak huylu, sağlıklı köpekleri ve kedileri evinize davet edin. Yavru köpeğinizi uygun, sağlıklı evcil hayvan evlerine de götürebilirsiniz.
Yavru köpeğinizi arabada kısa yolculuklar yaparak, insanların bir araya geldiği ve çok fazla aktivitenin olduğu halka açık yerlere götürün.
Bilinmeyen Durumlara ve Seslere Maruz Kalma
Yavru köpeğinizin, evinizdeki yabancı veya yerinde olmayan nesnelere alıştığından emin olun ki böylece ortamındaki değişikliklerden korkmasın. Yavru köpeğinize şemsiyenin açılmasından, mobilyaların yerinin değiştirilmesinden veya kıyafetlerin yeni bir yerde olmasından korkmamayı öğrenmelisiniz.
Köpeğinizin çeşitli sesleri duymasına alışması da çok önemlidir. Örneğin, elektrikli süpürgeniz, çim biçme makinesiniz, dışarıdaki trafik, fön makinesi, taze plastik veya kağıt çöp torbası açılması, TV ve video oyunları gibi seslere maruz kalmalılar. Burada amaç kedinizi korkutmak değil, onu ilk başta uzaktan yeni seslere maruz bırakarak yavaş yavaş yakınlaştırmaktır. Hayat gürültülüdür; köpeğinizin bu seslerin korkacak bir şey olmadığını öğrenmesi gerekir.
Köpeğinizin Sosyalleşmesini Olumlu Bir Deneyim Haline Getirin!
Yavru köpeğinizi sizinle birlikte yaşadığı ilk günden itibaren sosyalleştirmeye başlayın, ancak yavaş ilerleyin. Olayları onun için hazırla ve sonra kendi hızında ilerlemesine izin verin. Bunu yaparken yavru köpeğinizin boğulmamasına, korkmamasına veya herhangi bir şekilde zarar görmemesine dikkat edin.
Yavru köpeğiniz tereddüt veya korku gösterdiğinde, korku dolu davranışını dikkat ve şefkatle ödüllendirmeyin. Güvende olduğundan emin olmak için yakın durun, ancak yavru köpeğinizin dikkatinizi ve şefkatinizi belirli bir davranış için bir ödül olarak gördüğünü unutmayın. Korkulu davranışını ödüllendirmek, korkuya teşvik edebilir.