Köpeklere Dair Her Şey
Golden Retriever
Yazar: - 01 Ekim 2019
4.063
1

Önerilenler: Aileler

Bakım Seviyesi: Orta

Ömrü: 11-12 yıl

Mizaç: Arkadaş canlısı, zeki, yumuşak

Cinse Genel Bakış

Golden Retriever dünyanın en sevilen köpek ırklarından biridir. Başlangıçta silah köpekleri olarak yetiştirilen Golden Retriever akıllı, eğitilebilir ve arkadaş canlısı bir arkadaştır. Zekaları nedeniyle harika çalışan köpeklerdir ve görme köpekleri, işitme köpekleri, avlanma ve tespit köpekleri ve arama kurtarma köpekleri gibi çeşitli roller üstlenirler.

Golden Retriever’ler, kalın tüylü, güçlü köpeklerdir. Cinsiyetin yaygın popülaritesi nedeniyle ortaya çıkan üç ana Golden Retriever türü vardır. İngiliz tipinde daha geniş, daha kısa, daha kısa bacak ve kuyruk, daha derin bir göğüs ve daha alçak bir göğüs vardır. İngiliz Golden Retriever’ları altın veya krem ​​olma eğilimindedir, fakat asla kırmızı, maun veya beyaz değildir. Amerikan Golden Retriever’leri İngilizlerden daha uzun, hantal ve daha az kederlidir. Kanadalı tipler daha ince ve daha koyu renkli tüylere sahiptir ve genellikle diğer tiplerden daha uzun ve daha yalındır. Her tür yavru köpekler genellikle zamanla koyulaşan çok hafif bir tüye sahiptir.

Sağlıklı erkek Golden Retriever’ları ortalama 29 ila 34 kg arasındadır ve yaklaşık 58 – 61 cm boyundadır. Dişiler 27 – 32 kg ağırlığında ve 55 – 57 cm boyundadır.

Golden Retriever’ın ortalama ömrü 11-12 yıl civarındadır.

Kişilik ve Mizaç

Golden Retriever’lar, dünyada en popüler üçüncü köpek cinsidir. Bunun nedeni de dost canlısı olmaları ve  yumuşak mizaçları olmalarıdır.

Sahiplerini memnun etmeyi seven sevimli köpekler olarak bilinirler. Aileleriyle yanında olduüunda mutlulardır ve genellikle ideal aile hayvanı olarak tanımlanırlar. Çocuklarla iyi geçinirler.

Golden Retriever haftada yalnızca 10 dakika kadar köpeklerini fırçalamalı, ayda 1 kez de banyo yaptırabilir.

Tüm köpekler gibi, Golden Retriever de sosyalleşmeli ve çok yönlü bir köpek olmasını sağlamak için genç yaştan itibaren farklı ortamlara ve durumlara maruz bırakılmalıdır.

Büyük köpekler oldukları için, Golden Retrieverler günde en az iki saat fiziksel aktivite yapmalıdır. Yeterli egzersiz yapmazlarsa yıkıcı ve gerginleşebilirler. Oyun oynamayı sevseler de inanılmaz derecede zeki ve eğitilebilir köpeklerdir. Golden Retriever’lar en zeki 5 köpeğin içinde sıkça listeleniyor.

Yaygın Görülen Golden Retriever Hastalıkları

Kanser: 1998 yılında Golden Retriever Club of America tarafından yapılan bir araştırmada kanserin (yani hemangiyosarkom, lenfosarkom, mast hücreli tümör ve osteosarkom) Amerika’daki Golden Retriever’lerin % 61,4’ünün ölümünden sorumlu olduğunu belirtmektedir.

Kalça displazisi: uyluk kemiği ve kalça ekleminin birbirine tam olarak uymadığı, bir veya her iki bacağında ağrı ve kesinliklere neden olduğu ve daha sonra köpeğin hayatında artritle sonuçlanabileceği kalıtsal bir durumdur.

Büyük köpek ırkları arasında yaygın olan dirsek displazisi, dirsek içindeki kemiklerin farklı büyüme hızlarının eklem gevşekliğine neden olabileceği ve ağrıya neden olabileceği kalıtsal bir durumdur. Sorunu düzeltmek için ameliyat gerekebilir veya ağrıyı kontrol altına almak için ilaç verilebilir.

Katarakt: Köpek kataraktları, insanlarda olduğu gibi, zamanla büyüyen ve her yaşta gelişebilen gözdeki bulanık lekeler ile karakterize edilir. Genellikle görmeyi etkilemezler, ancak bazı durumlarda körlüğe neden olduğu bilinmektedir. Progresif retina atrofisi ayrıca Golden Retrieverler’da görme kaybına neden olabilir.

Subvalvüler aort darlığı: aort ile sol ventrikül arasında, bayılma ve hatta ölüme neden olabilen dar bir bağlantıdan kaynaklanan kalp problemidir. Teşhis ve tedavi edilebilir.

Osteokondroz dissekansları: eklemlerde, genellikle dirseklerde, şiddetli ağrıya neden olan yanlış kıkırdak büyümesinden kaynaklanan ortopedik bir durumdur. Yavru köpeklerde çok fazla protein beslenmesi durumunda ortaya çıkabilir.

Alerjiler: Golden Retriever’larda bir sorun olabilir, özellikle pire ve bazen de yiyeceğe alerji. Belirtileri arasında köpeğin sürekli olarak patilerini yalaması veya çok sık yüzünü ovması sayılabilir.

Gastrik dilatasyon volvulusu (şişkinlik): Daha çok olgun köpekleri etkileyen, hayatı tehdit eden bir durumdur. Köpeğe günde büyük bir öğün vermesi, çok hızlı bir şekilde yemesi veya bol miktarda su içmesi veya yemekten sonra fiziksel aktivite yapması nedeniyle oluşur. Derhal tedavi edilmezse köpek ölebilir. Belirtiler arasında şişkin bir karın, aşırı sarkma ve gerinme vardır.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Toplam 1 Yorum Var)
  1. Engin dedi ki:

    Bu cins özellikle çocuklarla çok uyumludur.

BİR YORUM YAZ