Köpeklere Dair Her Şey
Kedi ve Köpeklerde Diş Taşları
Yazar: - 01 Mart 2020
786
0

Kedi ve köpekler insanoğlunun en yakın arkadaşları ve insan hayatının çok önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Her hayvan sever evinde bir hayvan beslemek ve onunla yakın arkadaş olmak ister ve ev arkadaşı olarak çoğu kişi kedi ya da köpek tercih eder. Fakat kedi ve köpeklerin genel olarak düzenli bakıma ihtiyacı vardır. Çoğu insan kedi sahiplenince mamasını suyunu hazırlayıp kumu değiştikten sonra kedisinin ihtiyaçlarını tamamen karşıladığı yanılgısına düşer. Aynı yanlış düşünceye köpek sahipleri de, köpeklerini gezdirip, mamasını verince, köpeğin ihtiyaçlarını karşıladığını düşünerek girer.

Kedi ve Köpeklerde Sık Rastlanan Ağız İçi Rahatsızlıkları

Kedi ve köpeklerde insan rahatsızlıklarına benzer rahatsızlıklar vardır. Bunların en çok benzeyeni ve en yaygın olanı ağız içi rahatsızlıklardır. İnsanlar ağız içi sağlığına dikkat etmediği ve diş eti bakımını düzenliği yapmadığı takdirde insanlarda oluşan diş ve diş eti rahatsızlıkları hayvanlarda da olabilmektedir. Hayvanlar günde genellikle 5 ya da 6 öğün yemek yer ve kalan kırıntıların ağız içi sağlıklarına zarar vermemesi söz konusu değildir. Özellikle yaşını doldurmuş kedi ve köpeklerde yavaş yavaş anne sütü etkisi geçmeye başlar ve her yeri daha savunmasız hale gelir. Bu nedenle kedi ve köpeklerde ağız bakımına çok dikkat edilmelidir.

Gereken önlemler alınmadığı takdirde kedi ve köpeklerde görülebilecek en yaygın diş rahatsızlığı diş taşıdır. Halk arasında tartar olarak bilinen diş taşı, diş minesinin yüzeyinde gelişen ama zamanla ilerleyen ve diğer dişlere de yayılması mümkün olan bir rahatsızlıktır. Diş taşı nedeni ile hayvanlarda diş eti iltihabı ve ağız içi aft görülmesi de mümkündür. Bu nedenle diş taşı oluşmaması için gereken önlemleri almak zorunludur.

Diş taşı İçin Gereken Önlemler

Diş taşı oluşmaması için kedi ve köpeklerin dişlerinin haftada en az iki defa fırçalanması gerekmektedir. Ancak hayvanların bunu yapmamak için direnmeleri çok olağandır. Sahiplerinin, kedi ya da köpekleri uysal ise, dişlerinin fırçalanmasına özen göstermesi gerekmektedir. Dört yaşına gelmiş ve diş temizliği yapılmamış hayvanların dişlerinde taş oluşmaması neredeyse imkansızdır. En azından dişlerde taş görüldüğü takdirde, daha farklı boyutlara ve farklı hastalıklara sebebiyet vermeden önce bir uzman veteriner tarafından temizlenmesi gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ