Köpeğim kendini sevdirmiyor, neden olabilir konusu köpek severler için sık merak edilen konular arasında bulunuyor. Köpek yapısı gereği cana yakın ve sahibine düşkün bir varlıktır. Fakat farklı sebeplerden dolayı davranışlarında değişimler gözükebilir. Köpeğin cinsi, ırkı ve yaşı da bu süreçte sahibi ile olan ilişkisini etkilemektedir.
Köpekte Uzaklaşmanın Sebepleri Nelerdir?
Köpeğim kendini sevdirmiyor, neden olabilir konusu köpekten kaynaklı bir problemin işareti olabilir. Bazı köpekler yapısı itibari ile yeni tanıştığı insanlarla istenen diyaloğu kuramayabilir. Bulunduğu ortam değiştirilmiş ve farklı bir yerde yaşamaya çalışıyorsa süreçte yeni hayatına ayak uydurabilmek belirli bir zaman alacaktır.
Köpeklerde oluşan bu duygu durumu bazen içinde bulundukları stresten kaynaklı olabilmektedir. Özellikle aşırı havlamaya başlayan, süreçte normalden daha çok yalanan ve sık sık esneyen bir köpek stres altında olduğunu fark ettiriyor.
Köpekler sahiplerine düşkünü varlıklardır. Uzun yıllar biriyle yaşamış olan bir köpek çok fazla bağlılık duygusu geliştirir. Farklı bir hayata adım atıyor oluşu ve özellikle süreçte terk edilmiş olması onda bir tramvaya sebep olur. Sonraki süreçte insanlara yaklaşımı daha şüpheli ve korkak olacaktır. Yeni sahiplenilmiş bir köpekte gözlemlenen bu durum arka planında böyle bir hikayesinin olduğu düşünüldüğünde oldukça doğal şekilde karşılanmalıdır. Süreçte yeni yaşamına alışabilmesi ve insanlarla tekrar iyi bir bağlantı kurabilmesi epey bir vakit alacaktır.
Bu arada her ne kadar oyun oynamaya çalışılıyorsa ve ödül maması verilse de yaklaşmayı reddedebilir. Süreçte sabırlı olabilmek ve pes etmemek gereklidir.
Köpeğim kendini sevdirmiyor, neden olabilir yavru köpeklerde daha çok görülebilir. Bu alışma sürecine geçiş yapmaya az bir zaman kaldığının da göstergesidir. Sabırla ve nazikçe köpeğe yaklaşmaya çalışmak her bir olumlu adımı ödül maması ile desteklemek bir çözüm olabilir. Köpekler daha çok kulak arkası ve ense kısmından sevilmeyi isterler. Oyun oynarken veya ara ara bu bölgelere temas etmek süreçte yavaş yavaş köpeğin alışmasını sağlayacaktır.
Köpeğe Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Köpeklerin yaşamış olduğu duygu durumu iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Durum tespiti yapabilmek için tüm hareketleri bir gün boyunca gözlemlenebilir. Süreçte sabırlı olabilmek ve doğru teşhisi koyabilmek de önemlidir. Köpekler duygularını insanlar gibi fark ettiremezler. Bu nedenle uzak duruyor oluşları garipsenmemeli, bir süreçten geçtikleri anlayışla karşılanmalı ve sabredilmelidir. İçinde bulunduğu huzursuzluğun dışarıya yansıması olarak kabul edilen bu süreçte ılımlı ve sevgi dolu yaklaşmaya devam edilmelidir. Eninde sonunda sağlıklı bir iletişim kurulabileceği unutulmamalıdır.
Köpeğim kendini sevdirmiyor, neden olabilir konusu farklı açılardan ele alınmaya çalışıldı. Süreçte gerekli gözlemler yapıldığı, ılımlı yaklaşıldığı halde uzun bir zaman geçmişse bu farklı bir problemin habercisi de olabilir. Bu sebeple uzman bir veteriner hekim ile görüşmek ve tedavi sürecine yönelik fikir birliğinde bulunmak önemli olacaktır.