Köpeğim sürekli havlıyor, nedenleri ve tedavisi iki şekilde incelenmelidir. Köpekler doğaları gereği sürekli havlayan canlılardır. Kendilerini havlayarak ifade eder ve etrafına havlayarak tepki verir. Bu durumun azaltılmaya çalışması için de eğitim vermek gerekir. İncelenmesi gereken diğer konu da önceden az havlayan bir köpeğin son zamanlarda sürekli havlamaya başlamasıdır. Bu durumun nedeni belirlenmeli ve bu anlamda bir tedavisinin yapılması gerekir.
Köpeğin Havlamasının Nedenleri
Köpeğim sürekli havlıyor, nedenleri ve tedavisi konusuna bakıldığı zaman ilk olarak köpeğin neye tepki verdiği ve neden havladığına bakılmalıdır. Köpeğin eskisine göre aşırı havlamasının sebepleri şu şekilde olabilir;
- Köpekler kendi alanlarını ve bölgelerini korumayı seven hayvanlardır. Herhangi bir tehlike fark ettiği zaman agresifleşip havlaması artabilir.
- Bazı köpekler korktuğu zaman bir anda havlama tepkisi gösterebilir. Bu korku hemen unutulmayacağı için bir süre bu sebeple havlamaya devam edebilir.
- Köpekler sahipleriyle ve farklı canlılarla sürekli bir arada olmayı isteyen hayvanlardır. Uzun süre yalnız kalan, canı sıkılan köpekler üzülebilir ve sıkılabilir. Bu da onların sürekli havlamasına neden olabilir.
- Köpekler enerjik ve oyun oynamayı çok seven canlılardır. Oyun oynama sırasında sürekli havlamaları onların mutlu olduğunu belli eder. Köpeklerin mutluyken havlamalarıyla agresifken havlamaları ayırt edilebilir. Köpekler mutluyken havlıyorsa eğer bir yandan kuyruğunu sallar ve olduğu yerde zıplar.
- Oyun oynamak, ödüle sahip olmayı istemek ve dışarıya çıkmak isteyen köpekler sürekli havlayabilir. Dışarı çıktığı zaman havlamaya devam ederse bu onun dışarıda daha çok vakit geçirmek istediğini belli eder.
- Köpekler sahiplerine oldukça bağlı hayvanlardır. Bu nedenle ayrılık endişesi yaşıyorlarsa aşırı derecede havlayabilirler. Bununla birlikte depresyon, uygunsuz dışkılama, dikkat dağınıklığı ve oradan oraya koşuşturma gibi semptomlar da gösterebilirler. Bunun temelinde kendi seslerini duymak istemeleri vardır.
- Köpeğin içerisinde bulunduğu bir hastalık sonucunda acı çekmesi de sürekli havlamasına neden olabilir. Havlamanın yanında aynı zamanda ağlama tepkisi de gösterirse köpeğin acı çektiği anlaşılır.
Köpeğin Havlaması Nasıl Durdurulur?
Köpeğim sürekli havlıyor, nedenleri ve tedavisi için köpeğin neden ağladığı kesinleştirilmelidir. Eğer herhangi bir hastalıktan dolayı havlamıyorsa köpeğe eğitim vermek havlamasını azaltır. Bununla birlikte köpeğin havlamasını azaltacak bazı teknikler şu şekildedir;
- Köpek havladığı zaman ona bağırmamak gerekir. Köpeğe bağırmanız daha fazla havlamasına yol açar. Köpekle sakince ve kararlı bir şekilde konuşmak gerekir.
- Köpeğin “sessiz” kelimesini anlayabileceği şekilde eğitilmesi gerekmektedir. Böylece köpeğe sessiz denildiği zaman havlamayı durduracaktır.
- Köpek sürekli havlamaya devam ediyorsa onu yormak gerektirir. Köpek parkına gitmek, onunla top oynamak ve köpeği koşturmak köpeği yoracak etkinliklerdir. Yorulan köpek ise sessiz kalır.
- Bazı durumlarda köpeğin havlamasına izin vermek onun havlama tepkisini durdurmaya neden olabilir. Çünkü havlamak köpeklerde adrenalin salgılatan bir durumdur. Salgılanmadığı zaman köpekler ev içerisinde çok fazla havlayabilir.
- Köpekte herhangi bir hastalıklar varsa bu durumda veteriner hekime götürmek ve tedavisini yaptırmak önemlidir. Tedavisi yapılan ve ağrısı azalan köpek havlamayı bırakacaktır.