Patili dostlarımızın kesinlikle uzak durması gereken bazı bitki türleri bulunmaktadır. Köpekler için zehirli bitkiler hakkında bilgi sahibi olmayanlar ne yazık ki istemeden bahçelerinde bu bitkileri kullanmaktadır. Aslında bizler için son derece lezzetli olan bazı gıdalar da köpekler için zehirli olabilir. İşte bu nedenle köpeklerden ve kedilerden uzak tutmamız gereken birçok bitki türü bulunuyor.
Bizler yemeklerimizi daha lezzetli hale getirmek için çeşniler kullanırız. Baharat ve tuz gibi maddeler de kullanarak yemeklerimizden tat alabiliriz. Ancak bu maddeler kedi ve köpeklerde farklı reaksiyonlara neden olabilir. Örneğin sarımsak, onlar için gerçekten kötü sonuçları beraberinde getirebilir. Şimdi sizlere köpekler için zehirli bitkiler hangileri sorusunun detaylarını alt başlıklar halinde paylaşıyor olacağız.
Köpeklerin Uzak Durması Gereken Bitki Türleri
Sadece köpeklerin değil kedilerin de uzak durması gereken bitki türleri;
- Ateş dikeni
- Atkestanesi
- Çoban püskülü
- Dağ muşmulası
- Fındık
- Fibahri
- Gün güzeli
- Hanımeli
- Hint yağı
- Kenevir
- Rezeryan
- İnci çiçeği
- Orman gülü
- Ökse otu
- Porsuk ağacı
- Nergis
- Sarımsak
- Sarı salkım
- Soğan
- Sümbül
- Tespih ağacı
- Sütleğenotu
- Üzüm
- Tütün
- Zakkum
- Yüksükotu
- Zambak
- Yılanyastığı şeklindedir.
Patili dostlarınız bu bitkileri tükettiğinde genelde sindirim sistemi rahatsızlıkları başlar. Karın ağrısı, ishal (kanlı), kusma ve şiddetli kusma gibi yan etkiler görülebilir. Ayrıca dolaşım sisteminde de ciddi sorunlar başlayabilir. Kalp atışında hızlanma ya da zayıflama ile beraber sinir sistemi bozuklukları da yukarıdaki bitkilerden kaynaklı yaşanabilir. Gözlerde anormal hareketler, titreme, kasılma, koordinasyon bozukluğu ve bayılma, sinir sistemi rahatsızlıkları arasındadır.
Yine yukarıdaki bitkilere maruz kalan köpeklerde sarılık, vücutta kanamalar, idrara çıkamama, boğulma, hızlı nefes alma, morarma gibi durumlar da yaşanabilir. Sıraladığımız bu durumlar, köpek ya da kedilerin zehirlendiğinin bir göstergesidir. Yapmanız gereken ilk şey ise paniğe kapılmadan veteriner hekime müracaat etmektir. Bunun dışında tedavinin ardından söz konusu bitkilerin tamamı, evcil hayvanların yaşadığı ortamlardan uzaklaştırılmalıdır.