Tüm canlıların vazgeçilmez ihtiyacı olan vitamin ve mineral takviyesine insanlar gibi köpekler de zaman zaman ihtiyaç duyarlar. Köpeklerin yaşı ilerledikçe eklemlerinin zayıflaması ve güç bakımından güçsüz olmaları sebebiyle özellikle yaşı ilerleyen köpekler buna gereksinim duyarlar.
İnsanlar gibi köpeklerde yaşlandıkça bazı fonksiyonlarını yavaş yavaş yitirmeye başlıyor. Bu tür durumların önüne geçmek için köpeğinize probiyotik takviyesi, vitamin ve mineral takviyesi yapmalısınız. Bazı köpeklerde vitamin olumlu sonuçlar doğururken, bazı köpeklerde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu yüzden vitamin takviyesi yapmadan önce veteriner kontrolüne gitmeniz şart.
Köpeğinizin beslenme ihtiyacını çeşitli gıdalarla, mamalar ile karşılıyorsanız beslenme ve yeme düzeninde bir sorun yoksa ekstra vitamine belki de gerek duyulmamaktadır. Örneğin, A vitamini bazı köpeklerde damar yollarında sıkıntı çıkartabiliyor ya da eklem çekilmelerine sebebiyet verebiliyor. Bunlara ek olarak ek vitaminlerde bulunan kalsiyum, kemik gelişiminde bazı sorunlara yol açabiliyor.
Yavru Köpeklerin Beslenmesi
Köpekler ilk 45 gün zarfında anne sütü içmelidir. Harici bir besin kesinlikle verilmemelidir. Yavrunuz 45 gün sonrasında farklı yemeklere alıştırılmalıdır. Bu sebepten ötürü 45 gün sonrasında anne sütü kesilmelidir. Anne sütünden kestikten sonra besin değişikliğine karşı kesinlikle hazır olmalısınız. Bazı mamalar ile gelişimi destekleyebilir ve eksik olan vitaminleri mamalar ile giderebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeyen yavru köpek, zamanla kilo vermeye başlar. Yavru köpeğinizi belirli periyotlar dahilinde uzman veterinere götürerek kilo kontrolünü mutlaka yapın.
Köpekler Neden Kilo Verir?
Köpeğinizi yanlış tür mamalar ile besliyorsanız bu durum zamanla kilo vermesine sebebiyet verecektir. Örneğin: Küçük ırk köpekler ya da orta boy ırk köpek türlerinin kullanacağı mamalar farklıdır. Vücutlarının ihtiyaç duyduğu vitamin oranı, besin kaynakları tamamen farklıdır. Köpeğinizin türü büyük boyutlu ırklardan ise, daha kuvvetli beslenmesi gerekir. Eğer ki yeterli beslenmezse aldığı kiloları da zamanla kaybedecektir. Köpeğinize hiçbir zaman çiğ et vermeyin. Çiğ et verdiğiniz zaman, yeterli kadar besini vücuduna depolayamaz.
İşte Köpeğinizin Kilo Almasını Engelleyen Bazı Faktörler
Parazit
Bunların yanı sıra, köpeğinizin mutlaka bakımını iyi yapın. Bakımını iyi yapmazsanız vücut üzerinde dolanan parazitler köpeğinizin sindirim sisteminde bulunan organları zamanla mahveder. Bu durumda köpeğiniz kilo alamaz. Parazitler eğer ki bağırsak bölgesine nüfus ettiyse, şişkinlik ve iştahsızlık gibi sorunlarda oluşacaktır.
Diş Problemi
Köpeğinizin dişlerini düzenli olarak kontrol etmiyorsanız köpeğinizin dişlerinde apse ya da enfeksiyon dolayı yemeği istemeyecektir. Ağrılar ve sızıları beraberinde getiren bu durumlar, köpeğinize oldukça acı çektirir. Yemek yiyemeyen köpeğiniz kısa süre içinde formundan düşecektir.
Kilo Kaybını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Köpeğiniz yemek yemiyorsa derhal veterinere götürmelisiniz. Veterinerler fiziksel muayeneler sonucunda sorunun kaynağını anında çözebilirler. Parazit, mide ya da diş kontrollerini yaptıktan sonra herhangi bir sorun bulamazsa idrar tahlili yaptırırsanız kilo kaybına neden olan sorunu anında tespit edebilirler.
Köpeğinizin sağlıklı bir yaşam sürdürmesi için bazı temel besin kaynaklarına ihtiyaç duyar. Bunlar: Vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olarak sınıflandırılmaktadır. Unutmayın ki her köpek bir değildir. Yetersiz ya da dengesiz beslenen köpeğinizi mutlaka veterinere götürün. Veteriner, hangi besine ihtiyaç duyduğunu sizlere belirtecektir.