Köpeklere Dair Her Şey
Köpekler Yas Tutar mı?
Yazar: - 27 Eylül 2022
483
0

Köpekler yas tutar mı konusu özellikle hayvan severler tarafından, hayvanların hisleri ile ilgili en sık yapılan araştırmalardan biridir. Hayatlarını paylaştıkları köpeklerinin ne gibi duygulara sahip olduğunu sıklıkla merak eden hayvan sahipleri, bu konuda bir cevap bulabilmek adına köpeklerini gözlemlemektedir. 

 

Hayatını bir köpek ile birlikte geçiren pek çok kişi çeşitli zamanlarda köpeklerin kendilerine ait duyguları ile hareket ettiklerine tanıklık edebilir. Zaman zaman suçluluk hissettiklerine ya da mutlu olduklarına dair bu davranışlar, köpek sahiplerinin köpeklerinin ne gibi duyguları olduğu ile ilgili merak duymasına neden olmaktadır. Köpeklerin duygusal birer canlı olup, olmadıkları konusunda kesin bir kanıt yoksa da köpek sahipleri köpeklerinin çeşitli duygular yaşadıklarını öne sürer. 

 

Köpekler mutluluk, korku ya da üzüntü gibi hisler ile birlikte yaşar. Davranışlarına yansıyan bu hareketleri dışarıdan görülebilir. Bu gibi davranışlar hayvan sahiplerinin köpekler hakkında bir başka canlının yasını tutabileceğinin düşünülmesini sağlamaktadır. 

 

Köpekler Yas Tutarken Ne Yapar?

Köpekler yas tutar mı sorusuna, herhangi bir canlı için yas tutabilecekleri cevabını vermek mümkün olmaktadır. Kendilerine yakın olan bir canlıyı kaybettiklerinde, bu kayıp adına derin bir üzüntü içerisinde olan köpeklerin yas esnasında davranışlarının, insanlara benzediği düşünülür. 

 

Köpekler yas tutarken normalden çok daha hareketsiz olurlar. Depresif bir ruh haline bürünen köpekler yas tuttukları esnada oldukça neşesiz bir ruh haline sahip olabilirler. Yas sürecinde meydana gelen üzüntü, köpeklerin fiziksel olarak davranışlarına da yansımaktadır. Mama yemeye dair herhangi bir istek duymayan köpekler bu süreç içerisinde iştahsızlık nedeniyle kilo kaybı yaşayabilir. Tıpkı mama yemeye duydukları isteksizlik gibi oyunlar gibi fiziksel aktivitelere karşı da bir hayli uzak olurlar. Yas tutan köpeklerde sıklıkla görülen bir diğer fiziksel davranış ise normalden çok daha fazla uyuyor olmalarıdır. Daha yavaş hareket etmeleri, herhangi bir keyif duymamaları da bu süreç içerisinde meydana gelen değişiklikler arasında bulunur. 

 

Bu gibi davranışları sebebiyle hareketlerinin insanların yas tutarken olan davranışlarına benzerlik göstermesi, köpeklerin yas tuttuklarının en büyük kanıtı olmaktadır. Köpeklerin yas tutuyor olmasındaki en temel etken ise alışkanlık duydukları çeşitli durumların aniden değişkenlik göstermesidir. Alışkanlıkların ortadan kalkması köpeklerin anlam veremedikleri bir ruh hali içine girmelerine neden olabilir. Örneğin köpeğin gün içerisinde sıklıkla vakit geçirdiği birinin artık hayatında olmaması gerçeği, onlar için oldukça çarpıcı bir durum haline gelmektedir. 

 

Köpeklerin hayatlarından çıkan canlılar ile ilgili bir kafa karışıklığı yaşadıkları bilinmektedir. Ölüm olgusunu anlamlandırmayan köpeklerin tuttukları yas, alışkanlıklarının değişmesi ile ilgilidir. Kimi köpekler, hayatları boyunca ölen sahiplerini beklemektedir. 

 

Yas Tutan Köpeklere Nasıl Yaklaşmak Gerekir?

Yakınlarında olan bir canlıyı kaybettiklerinde köpeklerin yas tuttukları ve tuttukları yas dolayısıyla normalden çok daha farklı bir ruh haline sahip oldukları görülmektedir. Köpeklerin yas tuttukları bilinse de yas tutan ve üzüntü içerisinde olan bir köpeğe nasıl yaklaşılması gerektiği oldukça kafa karıştırıcı olabilir.

 

Köpekler kendilerini ruhsal olarak kötü hissettiklerinde bu durum fiziksel aktivitelerine de yansır. Örneğin kaybettiği bir canlı için üzüntü içerisinde olan ve yas tutan köpeklerin büyük bir iştahsızlık yaşadıkları görülür. İştahsızlık sebebiyle kilo kaybı yaşamaları, bağışıklıklarının da düşerek, hastalanmaya çok daha müsait hale gelmelerine neden olmaktadır. Dolayısıyla köpekler yas tutar mı sorusu kadar, yas tutan köpeklere nasıl yaklaşılması gerektiği de önemlidir. Bu süreçte köpeklere çok daha fazla ilgi göstermek gerekir. Sıkılmalarını engellemek ve onlara sabırla yaklaşmak, bu süreci en az hasarla atlatabilmelerini sağlar. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ