Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Ağız Kokusu Önleme Yolları
Yazar: - 31 Mart 2022
303
0

Köpeklerde ağız kokusu önleme yolları neredeyse her köpek sahibinin araştırdığı konulardan biridir. Köpeklerde ağız kokusu çok sık rastlanan bir durum olduğu gibi önleme yolları da bulunmaktadır. Köpeklerde görülen ağız kokusunu önlemek için ilk olarak nedenini tespit etmek gerekir.

Köpeklerde Neden Ağız Kokusu Görülür?

Köpeklerde ağız kokusu önleme yolları araştırılmadan önce köpeğin ağzının neden koktuğuna bakılmalıdır. Köpeklerde ağız kokusunun en büyük nedeni ağız bakımının eksik yapılmasıdır. İnsanlar gibi köpeklerin de ağzı da bakteri oluşumunu oldukça yatkındır. Ağızda biriken yemek artıkları ve bakteriler çeşitli diş hastalıklarına sebep olabilir. Bu durumda ağız içerisinde yoğun bir kokuya sebep ola bilir. Bununla birlikte yemek artıkları çürük ve diş kaybına da neden olur. Köpeklerin dişleri düzenli olarak fırçalanmalıdır bunun yanında ağız bakımı da yapılmalıdır. 

Bununla birlikte yavru köpekler diş çıkartırken de ağızları kokar. Diş çıkarttığı için ağzı kokan köpeklerde pek bir çözüm yöntemi yoktur. Dişleri düzenli olarak fırçalansa ve diş bakımı düzenli olarak yapılsa da ağız kokusu geçmeyecektir. Bu durum genelde üç yaşın altında görülür. Köpekler üç yaşından büyükse ve tüm dişleri çıktıysa ağız kokusunu sebebi farklıdır. Bununla birlikte sadece diş ve diş eti hastalıkları ağız kokusuna neden olmaz. Şeker hastalığı, sindirim yollarında görülen sıkıntılar ya da böbrek hastalıkları da ağız kokusuna sebep olabilir. Ağzı kokan bir köpeğin dişleri düzenli fırçalamaya başlamalıdır. Eğer koku geçmiyorsa farklı bir sağlık sorunu olabilir bu durumda veteriner hekime götürmek gerekir. Verilen tedaviler doğrultusunda ağız kokusunda azalma olacaktır aynı zamanda hastalığı daha fazla ilerlemeden tedavisi yapılmış olacaktır.

Köpeklerde Ağız Kokusunu Engellemenin Yolları

Köpeklerde ağız kokusu önleme yolları ilk olarak köpeği gözlem ederek bulunmalıdır. Yani köpek daha 3 yaşından küçükse ve ağız kokusu varsa veteriner hekiminin vereceği tavsiyeler dışında herhangi ekstra bir uygulamaya gerek yoktur. Zaten ağız kokusu tüm dişleri çıkana kadar düzelmeyecektir. Eğer köpeğin ağzındaki tüm dişler çıktıysa ve bilinen herhangi bir ciddi hastalığı yoksa çok yüksek ihtimalle diş ve diş etlerinde oluşan sıkıntılar ağız kokusuna neden olmaktadır. Bunu tespit etmenin yolu ise oldukça basittir. Diş renginde değişiklik varsa ve beyazdan sarıya dönükse ya da diş etlerinde kanama görünüyorsa diş bakımı ihmal edilmiş demektir. 

Diş etlerindeki renk değişimi ve dişlerin üzerinde lekelenmeler çok daha büyük tehlikelerin işareti olabilir. Bu gibi durumlarda köpek dişlerini kaybetme tehlikesi ile karşılaşa bilmektedir. Yani ağız kokusu aslında ciddi bir hastalığın belirtisidir denebilir. Sadece ağız kokusu için değil köpeğin yaşamı için de bu hastalığı atlatması gerekir. Ağız kokusunun temel kaynağı olan diş ve diş etlerinde görülen rahatsızlıklar veteriner hekimin gözetiminin altında olmalıdır. Bununla birlikte köpeklere ağız bakımı yapılırken aynı zamanda kuru mamaları dışında herhangi bir besin verilmemelidir. Köpeklerin ağzı bol su içerek sürekli temiz kalmalıdır. Aynı zamanda dişlerinin düzenli olarak fırçalanması da gerekmektedir. 

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ