İnsanlara ve kedilere kıyasla daha kolay uygulanan köpeklerde ağız ve diş bakımı, bakteri, enfeksiyon ve çürük oluşumlarını engellemek açısından oldukça önemlidir.
Köpeğinizin genel sağlığı açısından kritik öneme sahip ağız ve diş bakımı için bazı materyallere ve uygulama yöntemlerine dair bilgiye sahip olmanız gerekir.
Köpeklerde Diş Fırçalama Nasıl Olmalı?
Köpeğinizin dişlerini fırçalayarak, ağız ve diş bakımı rutininin ilk aşamasını tamamlayabilirsiniz. Bunun için köpeklerin ağız yapısına uygun özel olarak üretilen köpek diş fırçası ürünlerini kullanabilirsiniz.
Yavruluk döneminde dişlerini fırçalayarak ağız ve diş bakım rutinine alıştırdığınız köpeğiniz için, parmak veya çift taraflı diş fırçalarını tercih edebilirsiniz. Fakat köpeğinize diş fırçalama işlemini uygularken, onu korkutmamalı ve kısa sürede işlemi tamamlamalısınız.
Köpekler için özel olarak üretilen ve diş etlerine zarar vermeyen köpek diş macunu ile köpeğinizin dişlerini diş etine değmeyecek şekilde 45 derecelik açı ile veteriner hekimlerin önerdiği gibi fırçalamanız gerekir.
Köpeklerde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?
Köpeklerde düzenli olarak diş temizliği yapılmadığı zaman, diş ve diş etlerinde besin parçaları oluşarak zaman içinde plaklara dönüşür. Köpeklerin salyasındaki mineraller ise besin ve bakteriler ile oluşan plağı diş taşına dönüştürmektedir. Köpeklerde diş taşı temizliği yapılmadığı sürece, zaman içinde diş eti iltihabı meydana gelebilir. Böylece köpeğinizin besin ve su tüketimi zorlaşarak, çeşitli hastalıklara kapı aralaması mümkün hale gelebilir. Bunların oluşumuna izin vermemek adına, köpeğinizin günde 2 defa dişlerini köpek diş macunu ve diş fırçası ile fırçalamalı, diş taşı oluşumunu önleyen solüsyonlar ile ağız temizliği yapılmalıdır.
Köpeklerde Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?
Köpek sahiplerinin sıklıkla sorduğu köpeğimin ağzı kokuyor ne yapmalıyım, diye merak edenler, veteriner hekimlerin de önerisi ile çiğneme oyuncakları ve ağız kokusu giderici sprey solüsyonlar kullanabilirler.
Köpeğinizin diş etine hiçbir zararı olmayan bitkisel yağlar ve nane aromalı spreyler, köpeklerin ağız kokusunu gidermekte faydalı olabilir. Aynı zamanda köpeklerin çene kaslarına da yardımcı olan çiğneme oyuncakları, dişleri temizlemesinin yanı sıra rahatsız edici ağız kokularını da ortadan kaldırır.
Köpeklerin Ağız ve Diş Bakımı Yapılmazsa Ne Olur?
Köpeklerin ağız ve diş bakımı, köpek sahiplerinin pek fazla üstünde durmadığı konulardan biridir. Fakat bilinçli olmakta fayda var. Köpeğinizin ağız ve diş bakımını düzenli aralıklarla gerçekleştirmezseniz, çürümeye başlayan dişler ile birlikte köpeğinizde ciddi rahatsızlıklar oluşmaya başlayabilir.
- İç Organların Enfeksiyonu: Ağız ve diş bakımı yapılmayan köpeklerin ağızlarında oluşan bakteri ve enfeksiyonlar zaman içinde iç organlara, hatta kalbe kadar ilerleyebilir.
- Diş Eti İltihabı: Köpeklerde diş eti iltihabı, diş taşı ve diş plaklarında meydana gelen bakterilerden kaynaklanır. Diş eti bölgesinde kırmızı şişlik ve bölgede hassasiyet oluşumu diş eti iltihabının belirtileri arasında yer alır.
- Diş Kaybı ve Çürükler: Köpeğinizin düzenli periyotlar ile ağız ve diş bakımı yapılmadığı zaman, diş kayıpları ve çürük oluşumları meydana gelebilir. Diş çürükleri, sadece diş kayıpları ile sonuçlanmaz. İleri süreçlerde organ enfeksiyonları, çeşitli sindirim ve bağışıklık sistemi bozukluklarına kadar etki göstermesi muhtemeldir.
- İştah Azalmasına Bağlı Kilo Kaybı: Ağız ve diş bakımı uygulanmayan köpeklerde meydana gelen diş eti iltihabı, köpeğin yemek yerken acı çekmesine neden olur. Çenesini düzgün kullanamamasından kaynaklı olarak besinleri parçalayamaması ve ağzını açamaması nedeniyle hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşarlar. Böylece köpeklerde ağız ve diş bakımı neden önemlidir, diye merak eden köpek sahiplerine, köpeklerin bağışıklık sistemi zayıflayarak başka hastalıklara yakalanma ihtimali artacağı söylenebilir.