Köpeklerde bağışıklık sistemi köpek sahiplerinin dikkat etmesi konulardan biridir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması birçok hastalığa sebep olabilmektedir. Bağışıklık sistemi, vücuda giren ya da vücutta oluşan enfeksiyonlarla savaşan hücreler topluluğuna denilmektedir. Dokularda, organlarda, küçük moleküllerde bulunabilirler.
Bağışıklık sistemi canlı vücutlarında ara vermeden görev yapmaktadır. Vücuttaki bakterileri, patojenler, virüsleri, mantarları canlı vücuduna zarar vermeden çıkarmayı hedeflemektedir.
Köpeklerin Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?
Köpeklerde bağışıklık sistemi doğduklarında oluşur ve köpek herhangi bir mikroba maruz kaldıkça gelişmektedir. İnsan bağışıklık sistemiyle benzer bir şekilde çalışır. Vücutta görülen bir saldırıya karşı bağışıklık sistemi savaşmaktadır. Köpekler doğdukları zaman annelerinden emdikleri ilk süte kolostrum adı verilir. Bu özel süt köpeklerin bağışıklık sistemini geliştiren ilk adımdır.
Köpeklerde Bağışıklık Sisteminin Ortaya Çıkardığı Sorunlar
Köpeklerde bağışıklık sistemi zayıflarsa ve önlenmezse birçok sorunla karşı karşıya kalınabilir;
- Enfeksiyon
- Diyabet
- Osteoartirit
- Kanser
Köpeklerde Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirme Yöntemleri
Köpeklerde bağışıklık sistemi güçlendirmenin birden fazla yolu vardır;
- Bağışıklık sistemi zayıflayan köpeklerin, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve genel sağlığını olumlu yönde etkilemek için oyun oynamak iyi bir yöntemdir. Köpeklerin fazla beslenmeleri ya da az egzersiz yapıp az oyun oynamaları vücutlarında yağ oranını artırmaktadır. Vücutta yağ birikmesi bağışıklık sistemini zayıflatan bir sebeptir.
- Vücut yağlarında mevcut olan 40’tan fazla hormon, bu yağları iltihaplanmaya çevirebilir. Bu sebeple hem yağ birikmesini engellemek hem de bu iltihaplanmayı engellemek için egzersiz köpeklerde olmazsa olmazdır.
- Köpekler doğaları gereği aktif hayvanlardır. Bu yüzden genellikle aşırı egzersize gerek kalmaz. Hafif egzersiz ve oyunlar bağışıklık sistemini korumak için yeterli olacaktır.
- Her köpeğin ırkı, yaşı ve genel sağlık durumu farklıdır. Bunu göz önünde de bulundurarak beslenmesini düzenlemek gerekmektedir. Köpeklere göre doğru ve besleyici mama seçimleri yapılmadığı zaman bağışıklığı güçlendirmek ve bunun devamı için gerekli besin ihtiyaçları eksik kalabilir. Köpeklerin bağışıklık sistemleri için her besin farklı özelliklere sahip olmaktadır. Özellikle antioksidan özelliğe sahip olan besinlere ağırlık verilerek beslenmeleri düzenlenmelidir.
- Antioksidanlar köpeklerin vücudunda istenmeyen serbest radikallerle savaşmaktadır. Bu serbest radikallerin hücrelere verdikleri zararın önüne geçerler. Sebze ve meyvelerde bulunun vitamin ve mineraller köpekler için üretilen mamaların içinde bulunmaktadır. Bu mamaları tercih etmek köpeklerin bağışıklık sistemini destekleyebilir.
- Bağışıklık sisteminin çökmesi veya kolay yöntemlerle güçlenememesi durumunda veteriner hekimler, köpeklere takviye ediciler verebilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu takviyeler, köpeklerin sindirim sistemindeki ve özellikle bağırsaklarındaki yararlı bakterileri artırmaktadır. Bu takviyeler köpekleri cinsine, yaşına ve genel sağlık durumuna göre seçilmelidir. Bu sebeple veteriner hekimlerin önerdiği takviyeleri köpeklere vermeden önce iyice araştırmak gerekebilir.
- Vitamin ve mineral eksiklikleri köpeklerde bağışıklık sistemini zayıflatan öğelerdir. Bağışıklık sistemini zayıflatmasa da çok çeşitli hastalıklara neden olabilir. Fakat bağışıklık sistemini güçlendirmek veya genel sağlığı iyileştirmek amaçlı köpeklere sürekli takviye vermek de olumsuz sonuçlanabilir. Çünkü vücuttaki fazla vitamin ve mineraller toksik etki yaratabileceği için vücuda zarar verebilir.