Köpeklerde dış parazit rahatsızlıkları sık sık yaşanabileceğinden düzenli kontrolünün ve beraberinde tedavisinin yapılması büyük önem taşır. Bu nedenle de dış parazit türleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Köpeklerde dış parazitler kaşıntı ve hayvanda rahatsızlık belirtilerine neden olur. Bu durumun tedavi edilmemesi ve kontrol altında tutulmaması hali ciddi bir sağlık sorunu demektir. Dış parazitler vücudun dışında deri üzerinde ya da tüy aralarında yaşayan canlılardır. Bunlardan en çok bilinen ve karşılananlar bit, pire ve kenedir. Dış parazitler bazen köpeğe herhangi bir rahatsızlık vermese de ileride ciddi sorunlar yaratabilir.
Köpeklerde Dış Parazit Belirtileri Nelerdir?
Dış parazitler türü ve yoğunluğu açısından farklı farklı belirtilerle kendini gösterebilir. Mesela deride kızarıklıklar oluşabilir, tüylerinde bozulmalar başlar, tüy dökülmesi yaşanır, kaşıntılar artar. Eğer durum tedavi edilmezse ciddi boyutta tüyde dökülme, deride kızarıklıkların artışı, kaşınmadan dolayı deride yaraların oluşumu ve enfeksiyonlar meydana gelir. Dış parazitler köpekte iştahsızlık, kilo kayıpları, halsizlik gibi durumları da yaratabilir.
Köpeklerde Dış Parazit Tedavisi
Dış parazit tedavisinde hastalığın şiddeti ve köpeğin yaşı önem taşır. 3 aydan büyük olan köpeklerde damlalar tedavi olarak tercih edilirken daha ileriki durumlarda damla artı ilaç ile banyo yaptırması tedavisi çok daha başarılı sonuçlar aldırır. Köpek yavru ise damlalar yerine özel tozlar kullanılır.
Dış parazitlerden biri olan pire; koyu kahverengi renkte, başta köpek ve kedilerde görülen hayvan tüyleri arasında yaşayan parazitlerdir. Pireler çok hızlı olduğundan tespit etmek hayli zordur. Diğer yandan köpekteki sıkıntılı durumlarda bu durumu açıkça ortaya koyar. Pire köpeğin kanını emerek enfeksiyon kapma riskini yükseltir. Pire tedavisinde mutlaka profesyonel veteriner tedavisi gereklidir. Özel pire şampuanı önerilerek tedavisi başlanır. Pire tedavisi esnasında köpeğin tüylerinin devamlı taranması ve ölü pirelerden arındırılması aynı zamanda evinde baştan aşağı dezenfekte edilmesi gereklidir.
Dış Parazitler ve Bitler
Pirelere nazaran bitler çok daha iri olduğundan tespit etmek kolaydır. Aynı zamanda bitler köpek tüyü üzerinden de hissedilir. Bitler tespit edilemez ve yetişkin hale gelirse köpeğin derisine gömülür ve kanını emerek çoğalmaya başlar. Bu durum köpek için tehlikeli ciddi hastalıklar demektir. Bit tedavisinde de mutlaka veteriner hekim yardımı alınmalıdır.
Köpeklerden insanlara dış parazitler geçme olasılıkları olduğundan yeterli hijyen kuralları sağlanmalı, rutin veteriner kontrolleri yaptırılmalıdır. Zira bu durum köpeğin ciddi sağlık sorunları yaşamasının yanı sıra sahibi olarak da tüm ev halkının bu ciddi durumla karşı karşıya kalması demektir.