Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Diyabet
Yazar: - 08 Nisan 2022
426
0

Köpeklerde diyabet aslında son dönemlerde sıklıkla görülen bir problemdir. Diyabet sadece köpeklerde değil kedilerde ve insanlarda da görülen bir rahatsızlıktır. Temelde genetik yatkınlığı olan bir hastalık olsa da çevresel faktörler ve yanlış yaşam tarzı da diyabete yol açar. Diyabet tedavi edilebilir bir hastalık değildir. Fakat ilerlemesinin durdurulabileceği bir hastalıktır. Eğer tedavi edilmez ve semptomlar azaltılmazsa çok daha kötü durumlarla karşılaşılabilir.

Köpeklerde Diyabet ve Belirtileri Nedir?

Köpeklerde diyabet genel olarak 5 yaşın üstünde olan köpeklerde görülür. Çok nadir durumlarda yavru ya da genç köpeklerde de görülebilir. Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak bilenen metabolik bir hastalıktır. Herhangi bir besin tüketildiği zaman vücuttaki insülin hormonu yeterli miktarda salgılanmadığında ya da direkt olarak insülin hormonu çalışmadığı zaman diyabet hastalığı gelişmektedir. Bu nedenle diyabet olan köpeklerde dışarıdan bir takviye vermek gerekir. Bu takviyenin yanında hastalığı bir şekilde yönetmek gerekir. Aksi takdirde diyabet bir süre sonra böbrek hastalıklarına, göz kaybına, ayak kaybına, organ yetmezliğine ya da hayati tehlike oluşturan farklı sorunlara dönüştürülebilir. Köpeklerde görülen diyabet teşhisi için bir veteriner hekimle görüşmek gerekir. Köpekte görülen bazı belirtiler sonucunda diyabetten şüpheleniyorsa eğer idrar ve kan testine bakılır. Diyabet olduğunu belli eden değerler yüksekse eğer zaman kaybetmeden tedaviye başlanır. Köpeklerde diyabet olduğunun belirtileri şu şekildedir;

  • Aşırı iştah,
  • Sürekli gerçekleşen idrar yolu enfeksiyonları,
  • İştahta ani değişiklik,
  • Ani kilo kaybı
  • Aşırı uyku hali,
  • Aşırı su tüketimi,
  • Aşırı susuzluk,
  • Gözde katarakt oluşumu,
  • Aşırı idrara çıkma,
  • Kürk bozulmaları,
  • Tüy sorunları,
  • Burun, dil ve ciltte kuruluk diyabet belirtileri arasında yer alır.

Köpeklerde yukarıdaki belirtiler görüldüğü zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi gerekir. Gerekli idrar ve kan tahlilleri sonucunda köpeğin diyabet olup olmadığı anlaşılır. Eğer diyabetse gerekli tedaviye başlanır. Eğer diyabet değilse bu belirtileri oluşan ve altta yatan diğer sağlık sorunlarına da bakmak gerekir.

Köpeklerde Diyabet İçin Tedavi

Köpeklerde diyabet ömür boyu süren bir rahatsızlık olduğu için düzenli bir şekilde insülin takviyesi verilmelidir. Köpeklerde görülen diyabet tip1 ve tip 2 şeklinde olur. Her ikisinin de tedavisi farklıdır. Bu nedenle diyabetin teşhisi sırasında hangi tipte diyabet olduğu belirlenir. Belirlenen tipe göre bir tedavi yolu izlenir. Diyabet olan köpeklere genel olarak gün içerisinde belli saatlerde enjeksiyon yardımıyla insülin verilir. Enjeksiyonda ne kadar insülin gerektiği ise yine hekim tarafından belirlenir. Fakat diyabet için sadece medikal tedavi yeterli olmaz. Aynı zamanda diyet tedavisi de gereklidir. Köpeğin insülin seviyesine göre gün içerisinde yemesi gereken mama ve besinler de yine veteriner hekimler tarafından belirlenir. Özellikle köpeğin karbonhidrat alımı düzenli bir şekilde kontrol edilmelidir. Diyabetli köpeklere özel olarak üretilen düşük karbonhidrat içerikli köpek mamaları tercih edilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ