Köpeklerde gebelik belirtileri herkes tarafından merak ediliyor. Şirin dostlarımızın yeni bir yavru dünyaya getirme aşamasında ilgi ve sevgiye ihtiyacı vardır. Eğer köpeklerde gebelik belirtilerinin neler olduğunu öğrenirseniz bu süreçte ona çok daha iyi destek olabilirsiniz. Hamilelik döneminde özenli davranmanız ve aşağıda sıralayacağımız belirtilerin yaşanması halinde sorumluluk sahibi bir birey olarak onları yalnız bırakmamamız her şeyden önemlidir.
Köpeklerde Hamilelik Belirtileri
Köpeklerde gebelik belirtileri;
- İştahta bozulma
- Vücut değişiklikleri
- Enerji değişimleri
- Bulantı
- Yuvalama olarak sıralanmaktadır.
Şimdi sizlere bu belirtilerin nasıl yaşandığını aktaralım.
Yuvalama
Yuvalama, doğumun yaklaşmaya başlamasıyla dişi köpeğin yapmak istediği ve ciddi enerji harcayacağı bir süreçtir. Gebelik ortalama 62-63 gün sürer. Köpeğiniz için yuvalama döneminde havlu, battaniye ve benzeri ekipmanları tedarik etmelisiniz. Ancak yuvalama sürecinde onun düzenini bozmamanızı özellikle tavsiye ediyoruz.
Enerji Değişimleri
Köpeğinizin gebe olması halinde gün içi hareketlerinde azalmalar yaşanacaktır. Çünkü normal zamana göre daha sakin olan köpekler için enerji değişimi kaçınılmazdır.
Bulantı
İnsanlarda olduğu gibi patili dostlarımızda da gebelik boyunca çok sayıda hormon değişikliği yaşanır. Gebeliğin ilk dönemlerinde kusma ve bulantı son derece normaldir. Ancak aşırı olması halinde veteriner hekim kontrolüne götürmenizde yarar var.
Vücutta Yaşanan Değişimler
Hamile köpeklerin 40. günden sonra karın bölgesinde genişleme yaşanır. Ayrıca meme uçları belirginleşir. Karın büyümesiyle beraber artık doğuma 20-23 gün kalmış olacaktır.
İştah Bozukluğu
Patili dostumuzun hamilelik döneminde iştah kaybı yaşaması son derece normaldir. Bazen de tam tersine ciddi bir iştah artışı yaşanabilir. Haliyle kilo alımı da başlar.
Köpeklerin Gebelik Döneminde Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Gebelik döneminde köpeklerin beslenmesine ekstra özen göstermeniz gerekir. Her zaman sağlıklı besinler tüketmesi gereken köpekler kaliteli mamalarla desteklenmelidir. Su ve mama kabı günlük temizlenmeli, yaşam alanında da gündelik temizlik yapılmalıdır. Tüm bu süreçlere dikkat ettiğinizde gerçekten başarılı bir gebelik dönemi başlayacak ve yavru köpek de sağlıklı bir şekilde dünyaya gelecektir. Karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunda kişisel müdahalelerden kaçınmalı ve her fırsatta dile getirdiğimiz ‘veteriner hekim’ kontrolüne başvurmalısınız.