Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde İç Parazit Belirtileri ve Türleri
Yazar: - 05 Mart 2020
754
0

Köpeklerde sıklıkla görülen sorunlardan biriside iç parazitler nedeniyle oluşan rahatsızlıklardır. Bazı parazitler özellikleri bakımından köpekten insana bulaşabilmektedir. İç parazitlerin sebep olduğu hastalıklar hem köpeğin sağlığı hem de insanların sağlığı için tehdit oluşturur. Bu yüzden iç parazit konusu çok önemli bir husustur.

Sağlığı tehdit eden bu parazitlerin teşhisi ve zamanında önlem alabilmek ve gerekli tedavinin başlanabilmesi için periyodik olarak köpeğin veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi ve gerekli tahlillerin yaptırılması gerekir. İç parazitler genellikler köpeğin yaşadığı alana mevsimsel şartlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.  Parazit için kullanılan ilaçların bir kısmı her iç parazitin tedavisi için uygun ya da yeterli olmayabilir bu nedenle parazitin türüne göre çok özel ilaçların kullanılması zorunluluğu ortaya çıkabilmektedir.

Köpeklerde İç Parazitin Belirtileri Nelerdir?

İç parazitin türüne göre köpekte birbirinden farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. İç parazitlerin türü tespit edildikten sonra o parazite uygun ilaç kullanılarak tedavi yapılmalıdır. Her bir iç parazitin yerleştiği organ, doku ya da bölgeye faklı semptomlar görülür. Ayrıca parazit sayısının yoğunluğu da dikkat edilecek diğer bir husustur. Çünkü parazitin yerleştiği organda parazitin sayısına göre olumsuz etkiler belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Genel olarak iç parazitin varlığını gösteren belirtiler şunlardır;

  • Köpekte ishalin görülmesi ve kusması
  • Karın şişliği olması,
  • İştahsızlık ya da iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı veya kilo alamama
  • Halsizlik, uyuşukluk, öksürük olması
  • Hayvanın anal kısmının kaşınması ve dışkıda parazitlerin görülmesi
  • Tüylerde döküntüler, deri bölgesinde kaşıntı olması ve yaraların meydana gelmesi, tüy renginde matlaşma ve sertleşme gibi belirtilerin ortaya çıkması

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle veteriner hekim tarafından iç parazitin türü belirlenir ve parazitin türüne uygun ilaç seçilir. Bu ilaçlar antelmentik olarak isimlendirilir ve genel olarak kullanılan bazı ilaçlar ise fenbendazol praziquantel, levamizol, albendazol gibi sıralanabilir.  Veteriner hekim parazitin türüne en uygun ilacı belirledikten sonra ilaçlar genel olarak 1 hafta arayla 2 doz şeklinde köpeğe uygulanır. Yavru köpeklerde ise durum biraz farklıdır. Yavru köpeklerde tedavi metodu ve ilaç uygulanma şeklide değişmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ