Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Kalça Displazisi
Yazar: - 05 Mart 2020
1.326
0

Halk arasında kalça çıkıklığı olarak bilinen kalça displazisi köpeklerde çok sık karşımıza çıkmaktadır. Kalça kemiğinde bulunan kemik çukuru ile kalça ekleminin kemik başının birbirine olan uyumsuzluğu ile karakterize olan bir hastalıktır. Tedavi edilmezse köpeğin kaliteli yaşam sürmesini önemli ölçüde engellemektedir. Belirli köpek ırkların çok sık karşımıza çıkmaktadır. Köpeklerin arka bacaklarında görülür. Çok nadir de olsa ön bacaklarda da bu rahatsızlık görülebilir. Kangal, doberman, alman kurdu ve golden retriever cinsi köpeklerde çok sık rastlanır.

Kalça Displazisi Belirtileri

Kalça displazisinin belirtileri gözle görülebilecek ölçüdedir. Bu belirtileri sıralarsak;

  • Köpeğin yatma, yürüme ve kalkma hareketlerinde zorlanmaların görülmesi,
  • Zıplama sırasında köpeğin dengesini kaybetmesi,
  • Oyun oynarken ve koşarken yalpalayarak sürekli düşme
  • Displazi olan bacağın kaslarında gözle görülür zayıflamadır.

Sıraladığımız bu belirtileri gösteren köpeğin vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi ve hemen tedaviye başlanması gereklidir.

Kalça Displazisi Nedenleri

Kalça displazisinin en önemli nedeni genetik yatkınlıktır. Bunun yanında yetersiz beslenmeye bağlı olarak gelişim bozukluğunun olması, yavru olduğu halde köpeğin ağır egzersizlere zorlanması, dengesiz beslenmeye bağlı aşırı kilo alma ve aniden vücut gelişimidir. Köpeğin farklı nedenlere bağlı olarak kaslarında meydana gelen hastalıklardan dolayı da olabilir. Hastalığın nedeni ne olursa olsun vakit kaybetmeden müdahale edilmelidir. Geç kalınmış vakalarda köpeğin bacak ve kas gelişimi geri kalır ve ömür boyu aksak kalabilir.

Kalça Displazisi Teşhisi ve Tedavisi

Kalça displazisinin teşhisinde röntgen ile görüntüleme yöntemi yapılmalıdır. Hastalığa yatkın olan ırkların yaşına girmeden görüntülemeye tabi tutulması hastalığın erken dönemde teşhis edilmesi için önemlidir. İlk görüntülemede şüphe varsa bir ay sonra ikinci bir görüntüleme yapılarak karşılaştırma yapılır. Köpeklerde kaçla çıkıklığının tek tedavisi cerrahi müdahaledir. Erken dönemde müdahale edilirse başarı şansı oldukça yüksektir. Hastalığın ilerlemesine göre femur başı eksizyonu ya da protez kalça işlemlerinden birisi tercih edilir. Operasyondan sonra köpek en az 10 gün kafes istirahatına alınır. İstirahat dönemi bittikten sonra eklemi ve çevre kaslarını güçlendirmek için yüzmek gibi egzersizler yaptırılır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ