Köpeklerde kaygı belirtileri köpeklerin sıklıkla karşılaştıkları psikolojik bir rahatsızlıktır. Köpeklerde ayrılık anksiyetesi olarak adlandırılan kaygı durumu, sahiplerinden uzun süre uzak kalan ve genellikle evde yalnız bırakılan köpeklerde meydana gelir.
Köpeklerin sıklıkla yaşadığı ayrılık kaygısı belirtileri olarak; yaşadıkları ortamdaki eşyalara zarar vermek, ortalığı dağıtmak ve sahibinin eşyalarına zarar vermek gösterilebilir. Bunun dışında köpeklerde kaygı belirtilerinin şekil bulduğu diğer davranışlar şunlardır:
- İstenmeyen yerlere idrar yapmak
- Aşırı hareketlilik hali
- Kusma veya ishal
- Tüy dökme
- Titreme ve kalp çarpıntısı
- Aşırı havlama
- Saklanma
Köpeğinizin gösterdiği kaygı belirtilerini fark ettiğinizde, psikolojik durumunu iyileştirmek için yaklaşımınızı tamamen değiştirmeli, ona karşı sabırlı ve her zamankinden daha ilgili davranmanız gerekir.
Köpeklerde Kaygıyı Azaltmanın Püf Noktaları
Köpekler sahiplerine fazlası ile bağlı olan evcil hayvanlardır. Köpeklerde ayrılık korkusu olarak sebep olan ayrılık anksiyetesini ortadan kaldırmak için öncelikle onun da aynı ortamda yaşadığınız bir birey olduğunu kabul etmeniz gerekir. Onu yaşamınızı paylaştığınız bir birey olarak kabul etmeniz durumunda hoşlandıklarına ve hoşlanmadıklarına saygı duyduğunuz anlamına gelir. Köpeğinizin mama, su ve sosyalleşme ihtiyaçlarına saygı duyarak mümkün olduğu kadar onu memnun etmeye çalışırsanız, köpeğinizde ayrılık anksiyetesi oluşmayacaktır.
Ayrılık anksiyetesi, evde uzun süre yalnız bırakılan köpeklerde daha sık karşılaşılan bir davranış bozukluğu olduğu için köpeğinizi uzun süre evde yalnız bırakmamaya dikkat etmeniz gerekir. Eğer çalışıyor ve tek yaşıyorsanız işten eve geldiğiniz zaman onu en az 1 saat dışarı çıkarmalı ve eve geldiğiniz de ihtiyaç duyduğu günlük bakım ve ilgi rutininizi aksatmamalısınız.
Köpekler anksiyete dönemlerinde stresli davranışlar sergileyebilir. Peki, stresli köpek nasıl anlaşılır? Stresli köpeklerin nasıl davranacağını kestirmek zordur. Ani tepkiler verebilir ve çevresindeki insanlara karşı beklenmedik anlarda zarar verebilir. Bu yüzden köpeğinde anksiyete olan köpek sahipleri, köpeğinin sergileyebileceği dengesiz davranışlar sebebi ile köpeğini dışarıdaki insanlara o süreçte yaklaştırmamaya özen göstermelidir.
Köpeğinizle vakit geçirmek istiyor fakat aynı zamanda sosyal hayatınızı da aksatmamak istediğiniz için bazen köpeğinizi istemediği ortamlara götürmek durumunda kalabilirsiniz. Fakat bu durumun sürekli olmamasına özen göstermeniz gerekir. Sosyal yaşamınıza ayırdığınız zamanı, sevimli dostunuzun hoşlandığı aktiviteler için de ayırmanız daha uygun olacaktır. Aksi takdirde hoşlanmadığı şeyleri yapmaya zorlanan veya istemediği yerlere gitmeye zorlanan köpeklerde anksiyete oluşması daha kolay olabilir.
Köpeklerde Ayrılık Kaygısı Nasıl Geçer?
Köpek sahiplerinin başına gelen ve çözümünde çaresiz kalabildiği köpeklerde ayrılık kaygısı nasıl giderilir? Köpeğinde ayrılık anksiyete belirtileri olan köpek sahipleri, köpeklerin yalnız kaldığı süreyi kısaltarak veya daha fazla ilgi göstererek kalıcı bir çözüm üretemeyebilir. Bu çözüm yollarını denediği halde anksiyete belirtilerinde herhangi bir azalma olmayan köpekler için tıbbi tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekebilir.
Köpeklerde anksiyete ciddi bir davranış bozukluğu olduğu için ilerlemesi durmadığı veya herhangi bir gelişme göstermediği durumlarda vakit kaybetmeden bir veteriner hekimin tavsiyesine ihtiyacınız olabilir.
Köpeklerde anksiyete tedavisi olarak veterinerin uygun gördüğü antidepresan ilaçların kullanımı bazen başarılı sonuçlar doğurabilir. Veterinerin takibinde uygun görülen dozlarda verdiğiniz antidepresan ilaçlar eşliğinde, köpeğinize oldukça anlayışlı davranmanız gerekir.
Köpeğiniz antidepresan tedavisi görürken onu gürültülü ortamlardan ve kalabalıklardan uzak tutmanızda fayda var. Aynı zamanda onu başka insanlarla tanıştırmakta zorlamayın. Eğer kendi isteği ile başka insanlarla veya evcil hayvanlarla temas kurmak istemesi durumunda onu mutlaka ödüllendirmeniz gerekir. Bu sürecin geçici olduğunu, insanlarda olduğu gibi sevgi ve ilginin iyileştiremediği bir hastalık olmadığını sürekli olarak kendinize hatırlatırsanız, köpeğiniz de siz de bu süreci daha kolay atlatabilirsiniz.