Köpeklerde köpek kulübesi öksürüğü hastalığı olarak bilinen bu hastalığa infectious tracheobronchits etkeninin neden olduğu bir hastalıktır. Köpeğin alt solunum yollarını tutan bu etken özellikle kulübede yaşayanlarda görülmektedir. Köpeklerin solunum yolunda bulunan kirpiklere enfeksiyon yerleşir. İlerleyen dönemde köpeğin üst solunum yolunu da tutar. İlk olarak kuru öksürüğe neden olsa da erken dönemde tedavi edilmez ise kronik bronşite çevirir ve ölümle sonuçlanabilir. Köpeğin bağışıklık sistemini zayıflatır ve diğer enfeksiyonlara karşı açık hale getirir. Özelikle yaz aylarında çok sık yaşanmaktadır. Mevsime bağlı olarak sıklığı artsa da her dönemde yaşanabilir.
Kennel Cough Hatalığının Nedenleri
Kennel cough hastalığının en önemli nedeni etken olan virüslerin hayvanın solunum yolunu tutması ile olmaktadır. Parainfluenza ve canine adeno virüsleri başlıca hastalık etkeni olmaktadır. Bunun yanında gram negatif bakterileri ve pnömonia türü bakterilerde neden olmaktadır. Yaz aylarında sıcaklın ve nemin artmasına bağlı olarak kulübelerde bu virüsler ve bakteriler çoğalabilir. Bu nedenle özellikle yaz hastalığı olarak adlandırılır.
Kennel Cough Hastalığının Belirtileri
Kennel cough hastalığının başlıca belirtilerini sıralayacak olursak;
- Alt solunum ve üst solunum yangısına bağlı olarak gelişen öksürük
- Köpeğin zaman içerisinde iştahsız hale gelmesi
- İlk evrede normal seyreden vücut ısısının zamanla artması ve yüksek ateş
- Burun deliklerinden zaman içerisinde yoğunluğu ve rengi değişen akıntının gelmesi
- Hareket etmede isteksizlik ve sürekli yatma hali
Sıraladığımız bu belirtiler ve şiddeti giderek artan öksürük hastalığın en net belirtileridir. Mutlaka vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir.
Kennel Cough Hastalığı Tedavisi
Hastalık etkeni diğer hayvanlara bulaşıcı olduğu için mutlaka uzman veteriner hekimler tarafından dikkatlice tedavi edilmelidir. Hastalık çok erken evrede tespit edildiyse soğuk algınlığı gibi kendiliğinden geçmesi beklenebilir. Ancak ilerleyen vakalarda uygun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisine cevap vermeyen vakalarda kombine tedaviler uygulanır. Vakanın zatüreye çevrilmemesi için kontrol ve doğru tedavi şarttır. Tedavi sırasında köpeğin temiz hava alabileceği bir ortam hazırlamak da oldukça önemlidir. Hastalığa karşı koruyucu önlem almak için köpek henüz yavru iken gerekli aşılamaların yapılması gereklidir.