Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Kulak Kontrolü ve Bakımı
Yazar: - 23 Kasım 2020
662
0

Köpeklerde kulak bakımı oldukça önemlidir. Özellikle Cocker Spaniels, Beagle, Miniature Poodles ve Old English Sheepdogs gibi uzun ve sarkık kulaklı köpeklerde bu bakım çok daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü bu ırklar kulak enfeksiyonlarına karşı oldukça duyarlıdır. Sık karşılaştığımız kulak enfeksiyonlarının önüne geçmek veya erken aşamalarda tespit etmek için kulakların düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.

Aslında birçok kişi tarafından çok dikkate alınmasa da kliniklere gelen hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda; kulak sorunlarının sıklığı hiç azımsanmayacak oranda yüksektir.

Köpeklerde Kulak Kontrolü

Kulak bakımının ilk aşaması kontroldür. Hem kulak kepçesi hem de dış kulak yolu kontrol edilmelidir. Öncelikli olarak hafiften koklamak iyi olacaktır. Anormal bir koku bir enfeksiyona işaret edebilir. Sonrasında kulak kepçesinde herhangi bir anormallik var mı yok mu buna bakılabilir. Bazen kan toplanması, sıvı toplanması gibi sorunlar görülebilir. Dış kulak yoluna bakıldığında ise bir akıntı olup olmadığı veya kızarıklık gibi durumlar görülebilir.

Köpeğinizin normal kulak yapısını biliyorsanız anormallikleri rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Aynı zamanda köpeğinizde bununla ilgili belirtiler vermeye başlayacaktır. Kulaklarını sık bir şekilde kaşıması bu belirtilerden sayılabilir. Ayrıca kulak sorunlarında başı bir tarafa doğru eğme durumu da sık görülen belirtiler arasındadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köpeklerde Kulak Bakımı

Kulak kontrolünden sonra bakım aşamasına geçilebilir. Bakım küçük bir pamuk parçasının nemlendirilmesi ile yapılır. Nemlendirme amacı ile kulak temizliği için özel üretilmiş solüsyonları kullanabilirsiniz. Bu tarz solüsyonları veteriner hekiminizden tedarik edebilirsiniz. Eğer herhangi bir solüsyon yoksa sadece ılık su yeterli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken husus pamuk çok nemli olmamalıdır, hafif bir nemlilik yeterli olacaktır. Aksi takdirde kulak kanalına sıvı kaçması ve sonrasında enfeksiyonlar görülebilir. Özellikle mantarlar nemli ortamı sevdikleri için mantarlara bağlı enfeksiyon oluşumu söz konusu olabilir ki; bu tarz enfeksiyonların tedavisi oldukça uzun bir süreç almakta ve zor olmaktadır.

Hafif bir şekilde nemlendirdiğiniz pamuk ile kulak kepçesinin iç kısmını ve dış kulak kanalının görünen bölgelerini aşırı baskı uygulamadan, hafif bir şekilde silebilirsiniz. Her silmeden sonra pamuğu değiştirmeniz iyi olacaktır. Yani her bir kulak için birkaç tane küçük pamuk parçasına ihtiyaç duyarsınız.

Bu bakımları ne sıklıkla yapacağım sorununun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Burada dikkate alacağınız birkaç husus vardır. Köpeğinizin ırkı, kulak enfeksiyonlarına yatkın olup olmadığı ve daha önce kulak sorunu yaşayıp yaşamadığı bu hususlar arasında yer alır. Eğer kulak sorunlarına yatkın bir köpeğiniz varsa haftada bir kez bu bakımı yapmanız ve daha sık bir şekilde kontrol etmeniz doğru olacaktır. Eğer köpeğinizin bu tarz bir sorun geçmişi yoksa ve riskli grupta değilse aralığı bir aya kadar çıkarabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ