Leishmania hastalığı L. Donovani infantum visseral leishmaniasis etkeninin neden olduğu bir hastalıktır. Halk arasında şark çıbanı olarak bilinmektedir. Ülkemizde ege ve Akdeniz bölgelerinde çok sık rastlanmaktadır. Kan parazitleri tarafından tüm vücuda aylar içerisinde yayılabilir. Köpeklerde iki farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. İlk olarak cildi tutan formu ikincisi ise iç batın organlarını etkileyen formudur. Tatarcık sineğinin ısırması ile bulaşır. İlerleyen vakalarda böbrek yetmezliğine gider ve ölümlere neden olur. Erkek köpeklerde kendisini visseral türü ile göstermektedir. Her türlü köpekte farklı alanı etkileyebilir.
Leishmania Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalık kuluçka dönemindeyken herhangi bir belirti vermez. Ancak ilerleyen aylarda ortaya çıkmaya başlar. Cildi ve organları etkileyen farklı türü olduğu için türe göre belirti vermektedir. Cildi etkileyen leishmaniasis belirtileri, ayak tabanlarının çatlaması, cilt renginin zamanla kaybolması, köpeğin tırnaklarının anormal uzaması ve kırılması, cilt yüzeyinde nodüllerin oluşması, kılların dökülmesi ve tüylerin kırılmasıdır. Organ tutulumunda görülen belirtiler ise, ishal, kilo kaybı, kusma, sürekli burun kanaması, hareket etmeye karşı ilgisizlik ve yorgunluktur. Yaşanan bu belirtiler genellikle vakanın ilerlediğini gösterir. Bu nedenle bir an önce veteriner hekime gidilmelidir.
Leishmania Hastalığının Nedenleri
Leismaniasis hastalığının nedeni tatarcık sineği tarafından ısırılmaktır. Sineğin taşıdığı ve kan yolu ile vücuda yayılan hastalık etkeni hastalığın nedenidir. Köpeği hasta olan kişiler bu hastalık etkenini köpek tarafından almaz. Hastalığın insana bulaşması için yine sinek tarafından ısırılması gerekir.
Leishmania Hastalığının Tedavisi
Hastalığın tedavisi için ilaç tedavisi düzenlenir. Hastalık her köpekte farklı semptomlara neden olabileceği için ilaç tedavisi köpeğe özel olarak düzenlenmelidir. Böbrek yetmezliği ve böbrek sorunları görülen köpeklerde ilaç tedavisine ek olarak protein diyeti önerilmektedir. Leismaniasis hastalığının ilaç tedavisi hekimleri karşı karşıya getirebilir. Tedavinin düzenlenmesi ve hangi ilaçların kullanılması gerektiği biraz zor bir aşamadır. Bu nedenle doğru tedavi yöntemini bulabilmek için tecrübeli hekim olması gereklidir. Hastalıktan korunmak için köpeklere özel ilaçlı tasmalar takılmalı, köpeklerin ensesine sineksavar damlalar damlatılmalı ve bağışıklık sistemini güçlendirecek takviye gıdalar verilmelidir. Hastalık etkeninden kesin olarak korunma geliştirilemese de ciddi anlamda önlem alınabilir.