Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Otitis Externa
Yazar: - 05 Mart 2020
726
0

Otitis externa yalnızca dış kulak yolu denilen bölgenin, kulak zarına kadar olan kısmın enfeksiyonlarını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Dış kulak yolu derinin bir uzantısı olduğu için deri hastalıklarının belirtilerinin rahatlıkla dış kulak yolunda da görülmesi kuvvetle muhtemeldir.

Otitis Externa Nedenleri Nelerdir?

Deride görülen uyuz ve mantar hastalıkları, bağışıklık sistemi hastalıkları ve beslenmeye bağlı hastalıklar sebepler arasında yer alır. Kulakları sarkık olan köpeklerde dış kulak yolu hastalıkları diğer köpeklere nazaran daha sık görülebilir. Çevresel ısı ve nem artışı gibi çevresel faktörler etkili olabilir. Banyo ya da yüzme esnasında kulağa kaçan su dış kulak yolunda enfeksiyon meydana gelmesine neden olabilir. Kulak kanalını temizlemek için kullanılan pamuklu çubuklar koruyucu kulak salgısının uzaklaşmasına sebep olarak kulak yolunu mikroplara karşı savunmasız bırakabilir. Bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar da yine bu hastalığın nedenleri arasında rahatlıkla sayılabilir. Kum ve kılların birikip sertleşmesi ya da pire alerjisi de sebepler arasındadır.

Otitis Externa Belirtileri Nelerdir?

Dış kulak yolu enfeksiyonlarında en önemli belirti kaşıntı ve ağrıdır. Köpekte yoğun bir şekilde kulağını kaşıma isteği oluşur. Bununla birlikte köpek sık sık kulaklarını sallar. Köpek başı hasta kulak tarafına doğru eğmeye meyillidir. Kulakta kötü kokulu akıntı meydana gelir. Bazı durumlarda dış kulak yolu enfeksiyonları, orta ve iç kulak enfeksiyonuna da neden olabilir. Bu olduğunda bahsi geçen belirtiler çok daha ağır olur. Köpekte denge kaybı gözlenir. Kusma ve bulantı gibi bulgular ortaya çıkar. İştahsızlık olabileceği gibi depresyon hali gözlenebilir.

Tanı ve Tedavi

Dış kulak yolu derinin devamı olduğu için dermatolojik muayene tanı konmasında önemli bir faktör olacaktır. Önce kulak yolu otoskop ile muayene edilir. Gerekli görülür ise hücresel muayenesi, kültür testi, radyolojik muayenesi, tümör şüphesi ya da derin katmanlarda yerleşmiş uyuz şüphesi var ise biyopsi yapılabilir.

Veteriner hekimin yapmış olduğu muayene ve de tanı metotlarından sonra konulacak teşhise göre tedaviye başlanır. Bazen kulak yoluna uygulanacak küçük bir ilaç tedavisi yeterli olurken bazen de ameliyat gerektiren durumlar söz konusu olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ