Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Otodektik Uyuz
Yazar: - 05 Mart 2020
604
0

Köpeklerde otodektik uyuz kulak uyuzu olarak da bilinir. Özellikle kulak bölgesinde yoğunlaşan bir hastalıktır. Dış kulak kanalında bulunan ve lezyonlara neden olan hastalık kulak çevresinde de yayılım gösterebilir. Direkt olarak temas yoluyla bulaşır. Hele hele köpekte bağışıklık sistemi zayıfsa hastalık çok daha şiddetli görülür.

Otodektik Uyuz Belirtileri

Etkili alan kulak kanalıdır. Kulak çevresinde başlayan alerjik reaksiyonlar ile kendini göstermeye başlar. Hızlı yayılım söz konusudur ve bulaşıcıdır. Klinik açıdan belirtilerine gelince kulak bölgesi başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılar nükseder. Hastalık ilerledikçe kulakta akıntı başlar. Bazen tek kulakta rahatsızlık yaşanırken bazen de her iki kulakta da görülür. Kulakta, çevresinde kıl dökülmeleri, kızarıklıklar ve kabuklanmalar oluşur.

Otodektik Uyuz Tanı ve Tedavi

Hastalık kendini kaşıntı ve akıntı belirginleştiği zamanda veteriner uzman muayenesi sonrasında bu kaşıntı ve akıntının sebepleri araştırılır. Bazen bu belirtiler bu hastalığa dikkat çekmese de akıntının mikroskobik açıdan incelenmesi sonrasında kesin tanı konulur. Tedavisinde  kulak temizliği en önemli detaydır. Antiseptik bir solüsyon hekim tarafından verilir. Bu hekimin verdiği şekilde uygulanmalıdır.

Otodektik Uyuz; derinin alt kısmında yerleşip kaşıntı ve akıntıya sebep olan bir kulak hastalığıdır. Eğer köpek sürekli başını sallıyorsa, kulağından parçacıklar çıkıyorsa kulak uyuzu olma ihtimali yüksektir. Bu hastalık köpek için gerçekten eziyetli ve bir o kadar da can yakıcıdır. Kullanılan ilaçlara ek olarak enfeksiyonlara karşı da antibiyotik kullandırılır. Hastalık temasla bulaşır durur. Kulak uyuzu sağlıklı olan her canlıya hızlıca geçme özelliği vardır. Kullanılan köpek objelerinden hastalığın birinden diğerine geçmesi çok hızlı gerçekleşir. Kulağa yerleştikten sonra da hayvan stresli olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de zayıflatır.

Otodektik Uyuz Etkileri Neler?

Artan kaşınma ile birlikte kulak bölgesindeki kıllar da seyrekleşmeye başlar. Hatta hatta dökülmeler meydana gelir. Pis kokan akıntılar ve parçalar dökülmeye başlar. Bu akıntı ve parçaların incelenmesi sonucu hastalık teşhisi hemen yapıldığından tedavi de aynı hızlılıkla gerçekleşmelidir. Veteriner hekimlerce teşhisi çabuk konulan bir kulak hastalığıdır. Kulak uyuzunda esas olan nokta temizliktir. Kulak temizliği gerek hastalıktan korunma gerekse hastalık esnasında yapılması esas olan noktadır. Kulak uyuzu için tedavi de son derece hızlı ve basittir. Köpeğin de bu hızlı tedavi sonrasında yaşam kalitesi iyileşmesi ile birlikte yükselecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ