Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Papillom Hastalığı
Yazar: - 05 Mart 2020
1.802
0

Köpeklerde papillom hastalığı görülen bir viral hastalıktır. Papillom köpek uçuğu ya da siğili olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan köpeklerde bu durum sıkça görülür. Genç hayvanlarda da yaşanır. Yayılma açısından hastalığın seyri hızlı değildir ancak geç fark edildiğinden müdahale geç başlar. Köpek bu virüsü başka bir köpekten almaktadır.

Hastalığın Belirtileri

Papillom hastalığı vücudun farklı bölgelerinde değişik büyüklüklerde oluşum yapar. Yerleşim yerine göre hastalığın şiddeti de aynı orandadır. Mesela ağız içinde, dudaklarda ve çevresinde çok sayıda oluşum şeklindedir. Müdahale edilmediği takdirde büyüdükçe büyür.

Papillom hastalığının ilerleyen safhalarında artık fiziksel baskılar artar bu da köpekte yemek yemede güçlükler, nefes almada sorunlar, iştahsızlık ve beraberinde zayıflama belirtileri getirir. Klinik anlamda yapılan muayenede hastalığa hemen teşhis konulabilir. Sonrasında var olan lezyon örnekleri incelenerek tedaviye başlanır.

Papıllom Tedavisi

Papillom tedavisinde bazı tipler birkaç ay içerisinde kendi kendine geçebilir. Ama bazıları vardır ki mutlaka tedavi şarttır. Çeşitli ilaçlarla, aşılama tedavileri ile ya da cerrahi tedavi ile hastalığa çözüm bulunmaya çalışılır. Papillomlar iyi huylu yapıda tümör oluşumlarıdır.

Köpeklerde bu hastalığın özellikle Cooker tip, Terrier tip, Beton karma ırklarına yatkınlığı ile bilinir. Bu virüsün kapılma riski daha çok yavru ve genç köpeklerdedir. Papillom virüsü ilgili türün tüm üyeleri arasında bulaşıcıdır. Virüs dış ortamda fazlaca kalabilmekte, bu da bu türün hayvanları için tehlike arz etmektedir. Hastalığın kuluçka süresi 1 haftadan 2 aya kadar sürebilir.

Papillom virüsü başlangıçta düz ve pürüzsüz iken yavaş yavaş pürüzlenerek siğillere dönüşür. İlerleme devam ettikçe tümörler kendini göstermeye başlar. En çok burun çevresi cildi etkileyici özelliktedir. Eğer ağızda çıkarsa yemek yemede zorlanmalar, beraberinde çiğneme ve yutma esnasında ağrılar başlar. Köpek artık katı yiyecekleri reddeder ve hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Tedavisi yapıldığı takdirde köpeğin sağlığı düzene girecektir. Aksi takdirde siğiller köpek için hayatı zorlaştırma açısından her geçen günde artış gösterecektir. Papillom hastalığından kendi kendine kurtulabilmek için birtakım ilaçlar mevcuttur ancak hepsi veteriner hekim onayı ile kullanılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ