Köpeklere Dair Her Şey
Köpeklerde Pemfigus ve Formları
Yazar: - 05 Mart 2020
877
0

Köpeklerde görülen otoimmun hastalıklardan biridir pemfigus. Çeşitli formlarda görülebilen bir deri hastalığı türüdür. Derinin normal unsurlara karşı otoantikor üretmesinden sonra meydana gelir. Pemfigus sonucunda deride lezyonlar ve püstüler meydana gelir.

Hastalığın formları; pemfigus foliaseus, pemfigus vulgaris, pemfigus eritematozus, paraneoplastik pemfigus ve panepidermal pustular pemfigusdur. Bu formlar içinde köpeklerde en sık görüleni pemfigus foliaseusdir. Bu form ayni zamanda köpeklerde en sık gözlenen otoimmun deri hastalığıdır.

Bu deri hastalığının nedeni henüz bilinememektedir. Bu deri hastalığı için genetik yatkınlık görülebildiği söylenmektedir. Genetik haricinde radyasyon, UV ışınları ve bazı ilaçlar da hastalığın gözlenmesinde etkili olabilmektedir. Bu hastalık genel olarak 4 yaşından büyük köpeklerde görülür. Predispoze ırklar: Akita, Chow Chow, Collie, Dobermandır.

Köpeklerde Pemfigus Klinik Belirtiler Nelerdir?

İki şekilde deri ile ilgili belirtiler görülür. Bunlar primer ve sekonder deri lezyonları şeklinde görülür. Primer deri lezyonları, deri içerisinde nötrofil ve akantolitik keratinositler yer alan püstüllerin oluşmasıyla meydana gelen lezyonlardır.

Sekonder deri lezyonları; eritamatöz maküller ile birlikte epidermal kollateratlarla sınırlanmış erozyonlar ve ülserler meydana gelir. Diğer belirtiler ise; kaşıntı, ağrı ve lenfadenopatidir. Bu deri hastalığı şiddetli aşamadaysa eğer bu belirtilere ek olarak, depresyon ve ateş de görülebilir. Bazen de; pyometra, nazal depigmentasyon, fotodermatoz görülebilir. Pemfigus foliases ve pemfigus vulgariste dijital hiperkeratoz görülür.

Pemfigus Foliases Nedir?

Bu formun kendi içinde iki formu vardır. Bunlar lokal ve generalize olarak ikiye ayrılır. Lokal formda; tırnak kenarlarında, burun köprüsünde, tabanlarda, kulak etrafında daha çok lezyon görülür. Bu lezyonlar genellikle; yarık, püstül, kabuk ve ülser şeklindedir. Bazen bu lezyonlar yalnızca taban kısmında görülür. Pemfigus foliases’in lokal formu yavaş ilerler.

Generalize formda ise lezyonlar çoğunlukla yüz bölgesinden başlar.  Bu durumda hastalığın akut başlangıcı generalize formda olur. Hasta köpek bu durumdan sistemik olarak etkilenir.

Köpeklerde Pemfigus Deri Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Hastalığın kesin tespiti için mukoza veya deriden biyopsi istenmelidir. Taban yastığı ve kulak örnek almak için tercih edilmesi gereken bölgelerdendir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI (Henüz Yorum Yapılmamış. İlk Yorumu Siz Yapın.)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ