Pyoderma bir çeşit deri rahatsızlığı, deri enfeksiyonudur. Köpeklerde en sık karşılaşılan deri problemlerinden biridir. Diğer çoğu deri hastalığında da olduğu gibi bakteriyel follikülitisttir. Birçok bakteri bu soruna neden olabilir ancak en bilinenlerden biri “Staphylococcus” türüdür. Bu staphylococcus türüne başka bakteriler de eşlik eder.
Pyodermayı derin, yüzeysel ve epidermal şeklinde üç başlığa ayırabileceğimiz gibi lokal ve yaygın pyoderma olarak iki başlığa da ayırabiliriz. Derideki tahribat ne kadar derin ise pyodermanın şiddeti de buna bağlı olarak artar.
Pyoderma Neden Olur?
Tüm canlılarda olduğu gibi, köpeklerin derilerinde de bazı bakteriler vardır. Fakat bu bakteriler yararlı bakteridirler ve bunlar herhangi bir soruna neden olmazlar. Ancak bir şekilde deride meydana gelebilen tümör, kaşıntı, yanık, böcek ısırıkları gibi bozulmalar oluşursa, o zaman bakteri ürer ve pyoderma meydana gelir. Çeşitli alerjiler tarafından da tetiklenebilir.
Pyoderma, bağışıklık sistemindeki ve metabolizmadaki zayıflamalar ve rahatsızlıklar nedeniyle de oluşabilir. Tiroid, kanser gibi bağışıklık sistemini zorlayan bazı hastalıkların tedavileri de bakteri oluşumuna sebep olabilir. Dış parazitler de pyoderma oluşumunu sağlayabilir veya hızlandırabilir.
Bazen kısa süreli bir rahatsızlık olmasına karşın, bazen de bazı mantarların ve mantarların meydana getirdiği cilt hastalıkların yaşanmasına sebep olabilir. Derin pyoderma Alman çoban köpeği türünde burun ve çevresinde oluşur.
Pyoderma Belirtileri Nelerdir?
Pyoderma türüne göre belirtiler değişiklik gösterebilir fakat hastalığın başlıca belirtileri deride koku, kaşıntı, akıntılı bölgeler, tüy dökülmesi, kızarıklık, tüylerde nem, papüller, pastüller, kabuk oluşumudur.
Rahatsızlığın hangi bakteriden kaynaklandığının bulunması için bazı testler yapılması gereklidir. Bu testler bazen basit bir test olabildiği gibi, bazen kan testi, alerji testi ve biyopsi de istenebilir.
Pyoderma Tedavisi Nasıldır?
Çoğunlukla antibiyotik tedavisi uygulanmasıyla birlikte veterinere danışılmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır. Hem genel hem de lokal tedavi uygulanır. Hastalığın tekrar etmemesi için hastalığı tetikleyen neden bulunmalıdır ve önlenmelidir. Bulunmadığı takdirde yenileyebilir.
Pyodermayı önlemenin en genel ve en basit yolu ise hijyendir. Deride nedeni fark etmeksizin bulunan herhangi bir yaranın steril edilmesi hastalığı önler. Beslenmeye de ayrıca dikkat edilmelidir.