Köpeğinizde bir titreme görüyorsanız bunun nedenini merak ediyor olmanız ve endişelenmeniz normaldir. Fakat titreme ile köpeğin ıslandıktan sonra yaptığı vücut sarsıntısı hareketini ayırt etmemiz gerekir. Titreme dediğimizde bunu kastetmiyoruz. Ayrıca kulak problemlerinde veya kaşıntı durumunda da köpeğiniz titreme tarzına benzer hareketler yapabilir. Köpeklerde tüm vücutta görülen kas titremeleri tarzında olan titremelerin patolojik ve davranışsal bazı nedenleri vardır. Bu konumuzda köpeklerdeki titremenin nedenlerinden ve olası çözümlerden bahsedeceğiz.
Köpeklerde titremeyi başlıca ikiye ayırabiliriz. Bunlar fizyolojik olarak nitelendirdiğimiz tıbbı hastalık ve sorunlar ile psikolojik olarak nitelendirdiğimiz davranışsal sorunlardır.
Köpeklerde Titreme Nedenleri
Köpeklerde titremenin basit bazı nedenleri vardır. Bunlardan ilk olarak termoregülasyon amacı ile titremeyi söyleyebiliriz. Yani köpekler üşüdüğünde ve vücut sıcaklığı düştüğünde ısınmak amacı ile titreyebilir. Ayrıca acı ve ağrı durumlarında da titreme görülebilir. Azı ve ağrının altında yatan nedene göre farklı başka belirtiler görülür ve titremenin şiddeti değişir.
Tabi ki köpeklerdeki titremenin birçok ciddi nedeni de vardır. Çeşitli enfeksiyon hastalıkları ve sinirsel hastalıklarda titremeler görülebilir. Bazen titremeler hafif bir şekilde görülürken bazen çok ciddi nöbetler şeklinde de görülebilmektedir. Distemper yani köpek gençlik hastalığının sinirsel formunda da titreme görülür. Köpeklerde geçmeyen ve sürekli olarak devam eden titremelerin önemli bir nedeni olarak bu hastalığı söylememiz mümkündür. Bunun dışında serebellar hipoplazi, shaker sendromu ve shaking puppy sendromu titremeye sebebiyet veren önemli sinirsel hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
Bazı ilaçlar, zehirlenmeler ve toksik maddelerde önemli bir titreme nedenidir. Özellikle çikolata ve diğer kafein içeren besin maddeleri ile zehirlenme sonucunda vücutta titremeler görülebilir. Yine bazı bit ve pire ilaçları da yanlışlıkla vücuda alındığında zehirlenme belirtileri ve titremeye sebebiyet verebilir.
Endokrin sistem hastalıkları ve kandaki bazı maddelerin değerlerindeki değişikliklerde de titreme olabilir. Titreme durumunda mutlaka bunlarda göz önünde bulundurulmalıdır. Hipoadrenokortizm, kan glikoz seviyesinin düşmesi, kandaki düşük kalsiyum konsantrasyonu yine titremeye sebep verebilecek durumlardandır.
Köpeklerde titremenin fizyolojik olan nedenleri çoğunlukla yukarıda saydığımız faktörlere bağlıdır. Birde bu durumun davranış ve psikolojik nedenleri olduğunu söylemiştik. Korku, endişe, aşırı stres durumlarında titreme görülebilir. Bu tarz durumlarda vücutta birçok salgının miktarı anlık olarak değişir ve vücut farklı tepkiler verebilir. Titreme bu tepkilerden birisidir.