Köpeklerin de bizler gibi bakıma ihtiyacı vardır. Özellikle de tüy bakımları bu süreçte çok önemlidir. Yaşadıkları alanın hijyen olması onların hastalıklardan uzak bir şekilde yaşamasını sağlarken tüy bakımına ekstra özen gösterilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca bu süreçte köpeklerin barınma alanları da hijyenik koşullara uygun olmalıdır. Köpek kulübelerinin gerekirse haftalık temizlenmesi, patili dostlarımızın temiz bir ortamda yaşamasına olanak tanır.
Köpeklerin dış faktörlerden çok az etkilendiği düşünülür. Fakat köpekler de en az kediler kadar temiz canlılardır. Onları ihmal ettiğimizde birçok hastalığa davetiye çıkarabileceğimizi unutmamakta yarar var. O halde köpeklerde tüy bakımının yanı sıra yazımızın devamında köpek kulübelerinin temizliği hakkında da önemli bilgiler aktarıyor olacağız.
Köpek Kulübesinde Bakım ve Temizlik
Köpek kulübelerinin belirli günlerde detaylı olarak temizlenmesi gerekir. Çünkü bu alanlar zaman geçtikçe aşınır ve kirlenir. Bu durum birçok virüs ve bakterinin oluşumuna neden olur. Köpek kulübesini temizlerken dikkat edilmesi gerekenler;
- Gerekirse her gün köpek kulübesi temizlenmelidir.
- Temizlik sırasında kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.
- Zemin ve kulübenin dış bölgesi sıcak su ve sabunla temizlenmelidir.
- Patili dostumuzun minderi her gün dışarıya çıkarılmalı ve silkelenmelidir.
- Kulübenin iç kısmında temizlik sonrası tüy artığı ya da döküntü kalmadığından emin olunmalıdır.
- 2 haftada bir köpek kulübesinin parazitlere karşı ilaçlanması önemlidir.
- Kulübede bulunan minderlerin daima temiz olması gerekir.
Kulübenin iç kısmında olduğu kadar çevresinde de temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Tüy, döküntü ve yiyecek artıklarını temizlenmeli ve bu artıklar kulübeden uzak bir alana dökülmelidir. Öte yandan bu kulübeler uzun süre kullanıldığında kırılma, çürüme, boyaların dökülmesi ve çatlama gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu nedenle kulübe satın alırken ahşap ve dayanıklı olmasına özen gösterilmelidir.
Köpeklerde Tüy ve Deri Bakımı Nasıl Yapılır?
Köpekler tüylü ve sevimli canlılardır. Bu tüylerin düzenli olarak taranması gerekirken dış etkenlere karşı onları koruyan tüylerin uzun, kısa veya orta şeklinde ırklara göre dağılımı mümkündür. Bazı köpekler aşırı uzun tüylü iken, bazıları da kısa tüylü ırklardan oluşmaktadır. Köpeklerin daha çok tüy değiştirme dönemi olan ilkbahar ve sonbahar aylarında tüy bakımına önem vermeniz gerekir. Tüy bakımı yapılmayan köpeklerde çok sayıda bakteri ve virüs birikeceğinden bu durum insan sağlığı için de olumsuz sonuçlara neden olur.
Tüyleri temizlenmeyen ve taranmayan köpekler çoğu zaman kendi çabasıyla bu tüyleri vücuttan atmaya çalışır. Fakat başvurdukları hareketler onların yaralanmalarına neden olabilir. Cildini kolayca çizebilen köpekler ne yazık ki mikrop kaparak ciddi hastalıklarla karşılaşabilir. Bu süreçte deri hastalıklarından onları korumak için haftada 2-3 kez tüylerini özel köpek taraklarıyla taramanız gerekir. Deriyi incitmeden yapmanız gereken bu işlem onları rahatlattığı gibi tüm bakterilerden uzak tutar. Bazı köpekler bu durumdan hoşlanmasa da ödül maması yardımıyla fırçalamaya alıştırmanız gerekir.
Uzun tüylü bir köpeğiniz varsa sert ve uzun kıllı fırçalardan yararlanabilirsiniz. Bu özel köpek fırçaları sayesinde tüylerin arasına rahatça girebilir ve temizlik yapabilirsiniz. Bazen diş aralıklı fırçaları da kullanabilirsiniz. Eğer kısa tüylü bir köpeğiniz varsa bu durumda yumuşak ve kısa kıllı köpek fırçası kullanmanız gerekir. Çünkü bu fırçalar derinin tahriş olmasını engellerken tüylerin daha sağlıklı olmasına imkan tanır.