Köpeklerde ürtiker çevresel, kimyasal ve beslenmeden dolayı oluşabilmektedir. Köpeğin alerjisinin bulunduğu herhangi bir şey köpekte ürtikere sebep olabilmektedir. Fakat en yaygın nedeni böcek ısırması veya sokması şeklinde gelişmektedir. Özellikle boyun ve baş bölgesindeki ısırıkların ürtiker oluşturma sebebi en risklisidir. Şampuanlar, ilaçlar zehirli bitki sindirimi ve gıda alerjileri ürtikere yol açmaktadır. Genel olarak kimyasallarla temas direkt olarak ürtikere sebep olmaktadır. Aşırı yüksek sıcaklığa maruz kalmak ve enfeksiyon kapmak da ürtikerin sebeplerindendir. Zehirli bitki gibi gıda alınımlarında, köpeğinizi o bölgelerden uzak tutmak ilerde tekrarlamasını önleyecektir. Bazı polenler, bitkiler, balık, pirinç, yumurta ve buğday gibi gıdalar sebep olabilmektedir.
Köpeklerde ürtiker kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Özellikle kısa tüylü köpeklerde çok rahat bir şekilde gözle görülebilmektedir çünkü bulunduğu bölge, genelde şişmektedir. En yaygın belirtileri köpeğin vücudunda bulunan kızıl kabarcıklardır. Bu kabarcıklar özellikle sırt, karın ve bacak bölgelerinde görülmektedir. Ürtiker geçiren bir köpekte sık bir şekilde kaşınma görünür. Özellikle bu kızıl kabarcıkların olduğu bölgeleri kaşıma eğilimi gösterirler. Bazı durumlarda aşırı salya akıntısı, nefes yollarında şişme de görülmektedir. Anjiyoödem denilen bu durum bazen köpeklerin hayatı için tehlike arz etmektedir.
Köpeklerde Ürtiker Tanısı
Köpeklerde ürtiker tanısı konulurken, veteriner hekim kabarcıkların yerini tespit etmek için köpeğin bütün vücudunu kontrol etmektedir. Bu kızıl kabarcıklar vücutta küme şeklinde görülebilmektedir. Fiziksel muayene ile kolayca teşhis edilebilen ürtiker, devamında veterinere ne gibi bir yol izleyebileceğine dair diğer belirtilerini gösterir. Özellikle bu kabarcıkların vücutta ilk nerede oluştuğunu bilmek tedavide izlenen yolu oluşturmaktadır. Enjeksiyon veya ağızdan alınım ile antihistamin ya da steroid ilaçları tedavi için kullanılmaktadır. Alerji ile ortaya çıkan ciddi reaksiyonlarda ise serum tercih edilebilmektedir. Kızıl kabarcıkların sebep olduğu kaşıntılar için köpek sahipleri evde soğuk kompres uygulamalıdır. Özellikle kabarcıkların küme şeklinde bulunduğu bölgelere yapılan soğuk kompres uygulaması, köpeklerin kaşınarak kendilerine verdiği zararı önlemede önemlidir. Köpeğinizin bu durumdan uzak kalması için alerji testi uygulanması önerilmektedir.
Köpeklerde Ürtiker Tedavisi
Köpeklerde ürtiker tedavisinde, ürtiker veya alerjik reaksiyonlar ile ilerde tekrar karşılaşılmaması için köpeğin sindirim sisteminde aşırı tepkiye sebep olan alerjenlerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu alerjenlerin duyarsızlaşması için de immunoterapiler uygulanabilmektedir. İmmunoterapi %60-80 oranlarında etkili olmaktadır. Köpeğe uygulanacak aşılar alerjik test sonucuna göre hazırlanmaktadır. Aşıdan sonra köpekte bulunan şiş bölgelerde kaşıntıda artış ve ürtiker ve anaflaktik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Gıda alerjenlerinin tespit edilebilmesi için köpeğin beslenme düzenine dikkat edilip, değiştirilmesi gerekmektedir. Bu gıda değişimi süresi birkaç hafta sürebilmektedir. Alerjinin nedenini anlamak için köpeğin bu süreçte veteriner hekim tarafından verilen mama dışında bir gıda yemediğinden emin olunmalıdır. Ödül mamaları veya köpeğin aşırdığı gıdalar bu sürecin başarısız olmasına sebebiyet vermektedir.
Köpeğinizde böyle bir durumla karşılaşmamak için kendiniz de önlemler alabilirsiniz. Çok sık kullanılan köpek parklarına sık gitmeyerek, köpeğinizin başka köpeklerle olan temasını azaltabilirsiniz. Aldığı gıdalara dikkat ederek, özellikle de kısa tüylü olan köpeklerde bu durumu önleyebilirsiniz. Yapılan alerji testleri de köpeğinizin ilerde bu durumla karşılaşmaması için büyük bir önlem olacaktır. Köpeğinizin hijyenine dikkat etmek de ayrıca bu durumdan sizi koruyacaktır.