Köpeklerde en çok görülen hastalıklar, evcil hayvan sahipleri tarafından bilinmesi son derece önemli bir konudur. Köpeğinizde görülme ihtimali yüksek olan bu hastalıkların ve belirtilerin neler olduğunu bilmek, evcil dostunuzun daha sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürmesi açısından oldukça önemlidir.
Bağırsak Parazitleri
Köpeklerde bağırsak paraziti olarak da bilinen iç parazit; köpek dışkısı, köpek tüyü ve köpek tırnak içlerinden bulaşmaktadır. Yuvarlak ve tenya kurtları olarak görülen bağırsak paraziti, köpeklerde ishal ve kusma gibi belirtiler gösterebilir. Bağırsak paraziti köpeklerin beslenmesini etkileyebileceği gibi, dehidrasyonla birlikte ileri süreçlerde ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir.
Dış Parazit Hastalığı
Köpeklerde dış parazit hastalığı, tüylerinde ortaya çıkan pire ve kenelerden meydana gelir. Köpeklerde kaşınma gibi rahatsız edici belirtilerin yanı sıra, bazı dış parazitler sevimli dostlarımızın yaşamlarını tehlikeye atabilecek rahatsızlıklara kadar ilerleyebilir. Bu yüzden köpeğinizde dış parazitlerin oluşmaması adına önleyici tedavi kapsamında düzenli olarak aşılarını yaptırabilirsiniz.
Gençlik Hastalığı
Köpeklerin sindirim ve solunum sistemlerini önemli ölçüde etkileyen gençlik hastalığı, köpeklerde yaygın görülen bir viral hastalıktır. Aşılı ve yetişkin köpeklerde pek tehlikeli olmayan bu hastalık, bağışıklık sistemi zayıf veya yavru köpeklerde ölümcül tehlike barındırabilir. Havaların soğuması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması ile birlikte bulaşma riski artan köpeklerde gençlik hastalığı belirtileri olarak; iştahsızlık, ateş, kusma, göz-burun akıntısı ve öksürük sayılabilir. Gençlik hastalığının belirgin bir tedavisi yoktur, fakat bulaşıcılık riskini en aza indirmek için köpeğinizin düzenli olarak karma aşılarını yaptırmanız çok önemlidir.
Kalp Kurdu
Kalp kurdu hastalığı hakkında köpeklerin geçirdiği birçok hastalığa kaynaklık ettiği söylenebilir. Bu açıdan kalp kurdu hastalığı geçiren evcil dostlarımızın tedavisine uzman veteriner hekimler eşliğinde geç olmadan başlanması gerekir. Kalp kurdu hastalığı köpeklere enfekte olan sivri sineklerden bulaşmaktadır. Öncelikle akciğer hastalığına sebep olan kalp kurdu, ileri süreçlerde köpeğinizin gelişim bozukluğu yaşamasına bile neden olabilir.
Uyuz
Kötü ve bakımsız yaşam koşullarının sebep olduğu uyuz hastalığı, sadece sokak köpeklerinde değil zaman zaman ev ortamında yetişen köpeklerde de görülme ihtimali vardır. Peki evde yaşayan köpeklere uyuz hastalığı nasıl bulaşır, diye merak eden köpek sahiplerinin sokaktaki köpeklerle etkileşim, tasma veya tarama fırçasından bulaşma ihtimali olduğunu bilmesi gerekir.
Köpeklerde uyuz tedavisi, uyuza neden olan parazite göre farklılık gösterebilir. Uyuz hastalığından her köpek aynı derecede etkilenmez. Bağışıklık sistemi, köpeklerin uyuz hastalığından etkilenme derecesinde oldukça önemlidir. Bu açıdan bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler, püskürtme, ilaçlı banyo ve gerekli görülürse deri altı enjeksiyon tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Kulak Enfeksiyonu
Köpeklerin kulakları çeşitli mikroorganizmaları içinde bulundurur. Fakat bazı durumlarda kulak içinde oluşan bakteri gibi mikroorganizmalar, kanal yapısında enfeksiyonlara neden olabilir. Köpeklerde kulak enfeksiyonu, tedavi edilmediği takdirde evcil dostunuzun işitme kaybına kadar sonuç doğurabilir. Özellikle sarkık kulakları olan köpek cinslerinde sıklıkla rastlanan bu hastalık, kulak kepçesinde görebileceğiniz sarı sıvıdan anlaşılabilir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden köpeğinizi veteriner hekime muayene ettirmeniz ve hızlı bir şekilde tedaviye başlamanız gerekir.
Kennel Cough (Öksürük)
Viral bir hastalık olan köpeklerde kennel cough hastalığı, çok görülen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Kendi aralarında yakın temas yolu ile bulaşan kennel öksürük hastalığının belirtileri arasında; kuru öksürük, iştahsızlık ve halsizlik yer almaktadır. Evcil dostunuzun nefes almasını önemli ölçüde etkileyen bu hastalık, köpeğinizin sağlığını tehlikeye atmamak açısından vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde soluk ve ses borusunda yüksek iltihaplanmaya bağlı olarak ileri süreçlerde ciğer hastalıklarına neden olabilir.