Köpeklerle uzun mesafe seyahat etmek aslında çok kolay bir durum değildir. Köpekler uzun süre aynı ortamda kalmayı, yüksek sesleri ve hızlı görüntüleri sevmeyebilir. Aynı zamanda araba ya da kafes gibi dar alanlarda kendilerini huzursuz hissederler. Bu sebeple köpeklerle uzun mesafeye çıkmadan önce dikkat edilmesi gerekenler gözden geçirilmelidir.
Köpekler Uzun Yolculuklara Çıkabilir Mi?
Köpeklerle uzun mesafe seyahat genel olarak yaşlı köpeklerde 3- 4 saat olmaktadır. Fakat uzun yolun mesafesi ne kadarsa ya da köpeği seyahat sırasında mutlu etmek ve her ihtiyacını anında gerçekleştirmek onu daha mutlu ve huzurlu hissettireceğinden bu süre uzayabilir. Köpekleri uzun mesafeye alıştırmak için önce kısa mesafelerle araca bindirmeye alıştırmak gerekir. Örneğin köpeğin ihtiyacını gidereceği park alanına arabayla gidip gelmek onları mutlu edebilir. Seyahatten sonra evlerine döndüklerini bilmek de uzun mesafede yaşayacağı stresi azaltacaktır.
Aynı zamanda sahibiyle birlikte oturmasına izin verilmelidir. Arka koltukta ya da bagaj kısmında köpeği bırakmamaya dikkat edilmelidir. Köpek araba yolculuğuna alışkın değilse midesi bulanıp kusabilir. Bu sebeple aç bırakmak en iyisi olacaktır. Arabayı iyi havalandırmak da köpeğin stresini büyük oranda azaltır. Camlar hafif açık olmalıdır. Fakat köpek kafasını dışarı çıkarmamalıdır. Nasıl tepki vereceği bilinmediği için her an dışarı atlayabilir ya da rüzgarın etkisiyle köpek bir anda hastalanabilir. Bu gibi durumlar göz önünde bulundurulduğu sürece köpekler 5- 6 saatlik uzun yolculuklara dayanabilir. Aynı zamanda tuvalet ve su ihtiyacının da karşılanması gerekir.
Köpekleri Uzun Yolculuğa Çıkarırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Köpeklerle uzun mesafe seyahat edecek olan kişiler bazı durumlara dikkat etmelidir. Köpeklerin cinsine göre, yaşına göre ve vücut yapısına göre seyahatin nasıl olacağı değişebilir. Bu nedenle aslında ilk defa uzun yolculuğa çıkıyorsa uzun seyahat etmek o kadar da kolay olmayacaktır. Köpekle uzun mesafeye çıkılacaksa su, su kovası, kaka torbaları, ilaçları, köpeğin düzenli olarak kullandığı mamalar, bir tişört, yüzey temizleme mendili, çiş pedi, favori oyuncakları, köpek battaniyesi ya da yatağı, taşıyıcı kafes, havlu ve bakım malzemeleri, aşı sertifikaları ve tıbbi kayıtları, tasma, güncellenmiş isim etiketleri alınmalıdır. Köpek kısa mesafelere alıştırıldıysa 1- 2 saatte bir ulumaya ya da havlamaya başlarsa onu yol kenarında biraz dinlendirmek ve temiz hava almaya çıkarmak gerekebilir.
Bu sırada sahibi sakin bir şekilde tüm ilgisini köpeğine göstermelidir. Köpek sakinleştirildikten sonra yeniden yolculuğa devam edilmelidir. Eğer köpeğin kısa yolculuklarda bile midesi bulanıyorsa veteriner hekime danışarak bir ilaç takviyesi yapılmalıdır. Köpek yolculuğa hiçbir şekilde alışkın değilse yine veteriner hekimin kontrolü altında sakinleştirici takviyeler verilebilir. Bu takviyeler köpek için zararlıysa kişiler köpeğin uyku saatinde seyahat etmeye özen göstermelidir. Uyku saatinde sevdiği battaniye ve oyuncağıyla sakin bir şekilde yolculuk yapabilir.